Pestisit endüstrisi atıksularının fenton prosesi ile arıtımı
Removal of pesticide industry waste water by fenton process
  1. Tez No: 212345
  2. Yazar: FATİH AHMET GÖKTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL GÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Pesticide, Fenton, Industrial Wastewater, Chemical Treatment, COD
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Son yıllarda yapılan çalışmalarda da görüldüğü gibi pestisit (tarımsal ilaç) ve azotlu gübre kullanımı sonucu yeraltı su kaynakları kirlenmektedir. Birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de kontrolsüz ve bilinçsizce kullanım sonucunda su ve toprak ortamında giderek artan miktarlarda pestisit kirlenmesi görülmektedir. Pestisit kaynaklı kirlenmenin en önemli kısmı, tarımsal alanlarda ortaya çıkmaktadır. Pestisit üretim tesislerinde kazanların yıkanması ile deşarj sistemlerine önemli miktarda pestisit verilmektedir. Bu çalışmada bir pestisit endüstrisi atık suyu kullanılmıştır. Kimyasal yöntemde (CaOH), KOI giderme verimi %86,1 olurken, Vakum sisteminde; 250 mg/L KMnO4, 1 ml H2SO4, 5 mg/L Polielektrolit ve 2000 mg/L CaOH uygulaması ile %88,5, fenton prosesi ile %97,9 KOI giderme verimi elde edilmiştir. Bu da gösterir ki fenton prosesi pestisit içeren atık suların arıtımında en uygun yöntemlerden birisidir. Anahtar Kelimeler : Pestisit, Fenton Endüstriyel Atıksu, Kimyasal Arıtım, KOI.
Özet (Çeviri)
According to studies in last years; ground water sources is polluted using pesticide end compost with nitrogen. In our country (like most of others); results of using without control and aware, pollutin by pesticide is rising in water and land. The most important space of pesticide polluting can be viewed in agricultural area. In pesticide production facilities; with washing the caldrons, a big quantity of pesticide is sending to discharge systems. In this study, a ?pesticide industry waste water? was used. In chemical method (CaOH), COD correction efficiency is being 86.1%; in vacuum system; applicating with 250 mg/L KMnO4, 1 ml H2SO4, 5 mg/L polielectrolit and 2000 mg/L CaOH, efficiency is being 88.5%; with fenton process, the efficiency is being 97.9%. This values displays that; fenton process is the most optimal method from the other optimals.