Kavram haritalarının calculus öğretiminde kullanılması
Usage of concept mapping in calculus teaching
- Tez No: 212380
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİL ARDAHAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Matematik Öğretimi, Ders Etkinlikleri, Kavram Haritaları, Fonksiyonların Öğretimi, Teaching Mathematics, Lesson Activities, Concept Mapping, Teaching Functions
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Matematik ders etkinlikleri düzenleme ve geliştirme konusunda, öğretmenlerin ve öğrencilerin yararlanabilecekleri kaynaklar yok denecek kadar az olup bu konudaki gereksinimleri karşılayacak çalışmaların yapılması çok yararlı olacaktır (Ersoy ve Ardahan, 2004). Bu araştırma, öğretmen adaylarının hazırlanan ders etkinliklerini yaparak fonksiyonlarla ilgili kavramları anlamlı ve kalıcı öğrenmelerini amaçlayan deneysel bir çalışmadır. Öğrenme ürünlerini karşılaştırmak için deney ve kontrol grupları kullanılmış ve toplanan veriler betimlemeli istatistik ve t-karşılaştırma testi yoluyla analiz edilmiştir. Derive ve Excel eğitim yazılımlarına dayalı üretilen ders etkinlikleri ile kavram haritaları oluşturarak öğrenmek, araştırmanın esasını teşkil eder. Bu çalışma, 2006?2007 öğretim yılı güz yarıyılında Selçuk Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Matematik Anabilim Dalında Analiz-I dersini ii alan 42 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın başlangıcında, öğrencilerin durumunu belirlemek amacıyla hazırlanan ön test bütün gruplara uygulanmış ve daha sonra rasgele olarak 21 kişi deney grubuna, 21 kişi de kontrol grubuna ayrılmıştır. Hazırlanan etkinlikler, 6 haftalık süre ile deney grubuna uygulanmış ve öğrenme ürünlerini ölçmek amacıyla son test uygulanmıştır. Ön ve son testlerden elde edilen veriler, istatistiksel yöntemlerle analiz edilmiştir. Araştırmanın başlangıcında ortaya konulan dört hipotez ve geleneksel yollarla öğrenme ve kavram haritaları oluşturarak öğrenme sonuçlarını karşılaştırmak için t-testi kullanılmıştır. Hipotezler ve test maddelerine ilişkin veriler, sonuçlar ve yorumlar tablolar halinde sunulmuştur. Ayrıca, deney grubuna Kavram Haritaları Tutum Ölçeği ve Bilişim Teknolojileri Tutum Ölçeği uygulanmıştır. Özet olarak, deney grubu ve kontrol grubu sonuçları karşılaştırıldığında, deney grubu lehine t-testine göre anlamlı fark olduğu belirlenmiştir (p= 0,01). Buna ek olarak, öğrenme sürecinde, ders etkinlikleri ve kavram haritaları kullanımı, öğretmen adaylarında derse katılım ve motivasyon bakımından olumlu tutumların kazanılmasını sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
The resources that are helpful for teachers and students on organizing and developing the classroom activities are quite limited so it will be beneficial to conduct studies to meet the expectations in this context (Ersoy and Ardahan, 2004). The present work is an experimental research study that includes classroom activities prepared for prospective teachers to realize the meaningful and permanent learning. To compare the learning outcomes, experimental and control groups are formed and the data collected are analyzed using the descriptive and t-test statistical methods. Learning through the classroom activities constructed by Derive and Excel software and concept maps is the main goal of the study. This study is conducted with 42 students enrolling the Calculus-I course in the Mathematics Program of the College of Education at Selçuk University during the fall semester of the 2006-2007 academic year. In the beginning of the study, a pre-test is conducted with all students to identify their prerequisite knowledge and then, 21 students selected randomly are iv assigned to each group. The activities prepared are applied to the experimental group for 6 weeks and a post-test is conducted to measure their learning outcomes. The data gathered from the pre- and post-tests are analyzed by the statistical methods. To analyze the four hypotheses proposed in the beginning of the study and to compare the learning outcomes through applying the traditional methods and constructing the concept maps, t-test statistics are used. The data, findings and comments related to the hypotheses and the survey questions are presented in the tables. Also, the Concept Maps Attitude Survey and the Information Technologies Attitude Survey are conducted with the experimental group. In summary, when findings from the experimental and control groups are compared, a statistically significant difference is found between those and the students in the experimental group score higher (p= 0,01). In addition, using the classroom activities and concept maps in the learning process helps prospective teachers gain positive attitudes toward the classroom participation and motivation.