DiePa: Dielektrik parametreleri hesaplayan bir bilgisayar programı
DiePa: A computer program for the calculation of dielectric parameters
- Tez No: 212398
 - Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET TAŞER
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Fizik ve Fizik Mühendisliği, Computer Engineering and Computer Science and Control, Physics and Physics Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Dielektrik ölçümler, dielektrik geçirgenlik, dielektrik kayıp, kutuplanma mekanizmaları
 - Yıl: 2007
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Selçuk Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 56
Özet
Bu çalısma bir yazılım projesi olup, bilgisayar dili olarak C++ Builder programı kullanılmıstır. Program ile, S.Ü. Fen-Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Katıhal Fizigi Arastırma Laboratuarında HP4192A LF Empedans analizörü kullanılarak, 5Hz-13MHz frekans aralıgında incelenen malzemelerin admitans ölçümleri ile elde edilen deneysel veriler islenerek, malzemenin dielektrik davranıslarını belirleyen parametreler hesaplanmaktadır. Elde edilen sonuçlar sayısal ve grafiksel olarak kullanıcıya sunulmustur. Proje ile deneysel sonuçların islenmesi ve yorumlanmasına hız ve islevsellik kazandırmak amaç edinilmistir.
Özet (Çeviri)
This study is a software preparation study and C++ Builder program was used as the compiler. The prepared program, compiles and processes the data in the Selçuk University Physics Department Solid State Physics Lab. using HP4192A LP impedance analyzer, and calculates the parameters determining the dielectric properties of the material. The results are presented numerically and graphically to the user through a user friendly interface. The study aims to speed up the processing and interpreting of the experimental data. Key Words : dielectric measuerements, dielectric permittivity, dielectric loss, polarization mechanisms.