Elektrik enerjisi sayacının uzaktan kontrolü ve ilgili işletmeciliğin otomasyonu
Remote control of the electric energy counter and elated management automation
- Tez No: 212399
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞİRZAT KAHRAMANLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Electric Energy Meter, Serial Communication, Modbus RTU
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışmada elektrik sayacından elde edilen elektrik enerjisi tüketim değerlerinin gerçek zamanlı olarak PC'ye aktarılması sağlanmıştır. PC'ye aktarılan bilgiler bilgisayar ekranında gerçek-zamanlı olarak görüntülenmiş ve istenilen zaman aralıklarında kayıt altına alınmıştır. Çalışma esnasında hızı ve esnekliği göz önünde bulundurularak ASP yazılım geliştirme aracı olarak tercih edilmiştir. Program içerisinde kullanılan haberleşme protokolü Modbus RTU'dur. Kullanılan elektrik sayacı ALPHATECH marka bir dijital elektrik sayacıdır. Tez çalışmasında elektrik sayacı ile çeşitli uygulamalar gerçekleştirilmiş ve bilgisayara aktarılan verilerle karşılaştırılması yapılmıştır. Elde edilen veriler istenilen zaman aralıklarında veritabanına kaydedilmiştir. Kaydedilen değerler, kullanıcı tarafından belirlenen tarih ve zaman aralığında, tablo ve grafik olarak görüntülenmiştir. Anahtar Kelimler: Elektrik Sayacı, Seri Haberleşme, Modbus RTU, Enerji
Özet (Çeviri)
In this thesis, basic electrical magnitudes, obtained by electric energy meter, has been made sure that transferring the PC as real-time. The transferred datas screened as real-time on PC and saved as time periods that defined by user. During the programming; ASP has been preferred as programming language because of its being speed and ability. The used communication protocol in program is Modbus RTU. The used electric energy meter model is ALPHATECH. In this thesis, various applications with power meter, had been made and compared with the data, transferred to PC, the obtained values saved to database, defined time periods. The saved values also can be screened as table and graphic, defined date and time periods, by user.