Ters osmoz sistemiyle sudan borun uzaklaştırılması
Removal of boron from water by reverse osmosis
  1. Tez No: 212402
  2. Yazar: İZZET KOÇAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YUNUS ÇENGELOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Ters osmoz, Bor giderimi, Reddetme katsayısı, Ticari membranlar, ContrAA 300, Reverse osmosis, Boron removal, Rejection coefficient, Commercial membranes, Contr AA 300
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışmada ters osmozla borun uzaklaştırılması araştırılmıştır. Laboratuar ölçekli, ters osmoz pilot tesisi kullanılarak borun uzaklaştırılması üzerine basınç, pH, besleme konsantrasyonu ve membran türünün etkisi tespit edilmiştir. Buna göre, basınç ve pH'ın artmasıyla bor gideriminin arttığı, besleme fazındaki bor konsantrasyonunun artmasıyla süzüntüdeki konsantrasyonunun arttığı ancak reddetme katsayısının değişmediği tespit edilmiştir. Membran türüne göre reddetme katsayısının (dolayısı ile bor uzaklaştırılmasının) SWHR > BW-30 > AG > SG sırasında olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, removal of boron by reverse osmosis was investigated. Effects of pressure, pH, feed concentration and membrane type on removal of boron was determined by using laboratory ? scale reverse osmosis pilot plant. Accordingly, it was determined that boron removal increased by increasing pressure and pH, boron concentration in permeate increased by increasing boron concentration in feed phase but rejection coefficient didn?t change. Rejection coefficient as membrane type was determined following as SWHR > BW- 30 > AG > SG.