Miskantus katkılı betonla üretilen kirişlerin davranışının deneysel olarak incelenmesi
The experimental investigation of the behaviors of the beams produced with miscantus added concrete
- Tez No: 212401
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HİCRAN AÇIKEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Plant fiber, miscantus sinensis, concrete
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Son yıllarda gelişmekte olan ülkelerde; yapı elemanlarının bitkisel fiber ile takviye edilen beton kullanılarak imal edilmesi, önemli ölçüde artmıştır. Yapı elemanlarının daha hafif olarak üretilebilmesine imkan vermesi, çimentonun mekanik özelliklerini iyileştirmesi, ses ve ısı yalıtımını sağlaması, aynı zamanda ekonomik olması bitkisel fiberlerin kullanımını yaygınlaştırmaktadır. Bitkisel fiberlerin; beton için çok önemli bir özellik olan sünekliği artırarak, çatlama durumunda elemanların enerji yutma kapasitelerini yükseltmesi ve maliyetlerinin oldukça düşük olması tercih sebepleridir. Ülkemizde de; beton malzemenin gevrekliğini azaltıp, sünekliğini artırmak amacıyla birçok farklı tipte fiber kullanılmaktadır. Avrupa'nın pek çok ülkesinde sıkça kullanılmasına rağmen, ülkemizde henüz bitkisel fiberler uygulama imkanı bulamamıştır. Ülkemizin de içinde bulunduğu ekonomik durum göz önünde bulundurulduğunda, bitkisel fiberlerin kullanımının, yapı sanayisinde maliyet açısından oldukça avantaj sağlayacağı tahmin edilmektedir. ii Bu çalışmada, miskantus bitkisi beton içinde kullanılarak, üretilen silindir ve kiriş numuneler basınç ve eğilme deneylerine tabi tutularak üretilen fiberli betonun özellikleri tesbit edilmiştir. Daha sonra miskantusun öğütülmüş olarak ilave edildiği betonarme kiriş numuneler üretilerek eğilme deneyine tabi tutulmuştur. Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Yapı lâboratuarında yapılan bu deneyler sonucunda, miskantus bitkisinin kullanıldığı betonlarla fibersiz betonların mekanik özellileri ile miskantus katkılı ve fibersiz betonarme kirişlerin davranışları karşılaştırılmıştır. Anahtar Sözcükler : Bitkisel lif, miskantus sinensis, beton.
Özet (Çeviri)
In recent years, manufacture of structural members by using concretes reinforced with plant fibers reached to a considerable amount especially in developing countries. Besides being economical, since the plant fibers give opportunity to produce the structural members lıghter, improve the mechanical properties of cement and provide sound and heat insulation, their usage is becoming more prevelant with every passing day. Plant fibers are preferred due to their cheaper costs and their positive effects on increasing the energy absorption capacities of cocretes under cracking conditions by increasing their ductility. There are used many iv different types of fibers to increase the ductility and decrease the brittleness of the concrete material. Although they have been rather frequently used in many European countries, the plant fibers could not be applicable in Turkey up to now. Considering the economical conditions of our country, the utilization of plant fibers in concrete is estimated to provide serious advantages in terms of the costs of constuction industry. In this study, the miscantus plant was used in concrete and the produced cylindrical specimens and beam specimens were subjected to compression, tensile and flexural tests. As a result of these tests performed in the Structure Laboratory of Erciyes University Engineering Faculty Civil Engineering Department, the mechanical properties of miscantus added concrete and fiberless concrete hane been compared.