İstatistik mekaniksel model sistemlerde faz geçişleri ve simülasyonlar
Phase transitions and simulations in statistical mechanical model systems
- Tez No: 212411
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ATİLLA GÜLEÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Denge İstatistik Mekaniği, Faz Geçişleri, Ising Modeli, Kritik Üsteller, Monte Carlo simülasyonu, Equilibrium Statistical Mechanics, Phase Transitions, Ising Model, Critical Exponents, Monte Carlo simulation
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Faz geçişlerinin analizinde önemli matematiksel güçlükler ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle, problemin sayısal analizini göz önüne almak uygun bir yaklaşım olmaktadır. Bu çalışmada, Monte Carlo simülasyonu kullanılarak sıfır dış alanda tam çözümü bilinen Ising modelinin bazı termodinamik parametreleri incelenmiştir. Sıfır dış alanda iki boyutlu izotrop sistemler için faz geçişi, Boltzmann sabiti ve iç etkileşim parametresi birim alındığında, literatürde 440,0 ( veya 269,2T) noktasında belirlenmiştir. Bu çalışmada ise olası kritik noktanın küçük örgüler için 000,3T civarında olduğu tahmin edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the analysis of the phase transitions, formidable mathematical difficulties appear. Therefore, it is a convenient approach to consider numerical analysis of the problem. In this study, some thermodynamical parameters of the Ising model knowing exact solution in zero external field are investigated by using Monte Carlo simulation. In the literature, the phase transitions for isotropic systems in zero field, where Boltzmann constant and internal field parameter are unit, has been determined at 440 , 0 ( 269 T 2, ) value. Here it has been guessed that possible critical point for the small grid becomes in the vicinity of T 3,000 .