Madencilik sektöründe coğrafi bilgi sistemi uygulamaları, kömür-dekapaj bilgi sisteminin oluşturulması
In mining sector geographical information system applications, the creation of coal decoupage information system
- Tez No: 212412
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ ERDİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Maden Mühendisliği ve Madencilik, Geodesy and Photogrammetry, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: GIS, Mining, Coal, Open Mine Companies
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu çalısma Mugla ilinde faaliyet gösteren Güney Ege Linyitleri (sletmesine ait bir ocagın verileri Cografi Bilgi Sistemi mantıgı ile degerlendirilerek sözü geçen ocak için bir bilgi sistemi modeli kurulmasını hedeflemistir. Bu tez kapsamında üretim parametrelerinin büyük bir parçası olan sondaj verilerinin özelliklerinden yola çıkılmıstır. Bu amaçla, Mugla ilinde yer alan Tınaz Kömür Ocagı'na ait bilgiler arastırılmıs ve buraya iliskin veriler elde edilmistir. Ocaga ait sayısal haritaların üretimi yapılmıstır, CBS ortamı ile iliskilendirilerek rezerv hesabı otomatik olarak hesaplanır olmus, mevcut kömürün kalite analizi yapılmıs, üretimin yönü belirlenmis, kamulastırılması gereken alanlar tespit edilerek maliyet hesaplarına altlık olusturulmustur. Bu çalısmayla, açık ocak isletme projelerinin hazırlanmasında ve son kullanıcıların istekleri dogrultusunda verilerin yönetilmesinde, hızlı ve güvenilir bilgiye ulasılmasında büyük kolaylıklar saglanacagı görülmüstür. Anahtar Kelimeler : C.B.S., Madencilik, Kömür, Açık Maden (sletmeleri
Özet (Çeviri)
This study is aimed at establishing an information system model for the named mining by evaluating the geographical information mentality with the help of the data of a mining acting in Mugla province working under control of the Southern Aegean Lignite Incorporation. With this thesis, we are stimulated by the characteristic of the data of the boring which is the great part of production parameters. For this purpose, the knowledge is searched about the Tınaz Coal Mining within the Mugla province and findings are obtained dealing with this region. Digital maps dealing with the mining are produced. The reserve calculations with the help of the GIS environment have been automatically enabled. The quality analysis of the coal on hand has been made. The direction of the production has been identified and the areas need to be generalized are indicated and thus cost accountings are fundamentally calculated. With this study, it has been seen that lots of availabilities such as preparation of open mining running projects, the managing the data desired by the end-users, and reaching to the fast and reliable information are provided.