Şeritvari nirengi ağ tasarımının nokta duyarlıklarına etkisi
The effect of chain type network design on postioning accuracy
  1. Tez No: 212419
  2. Yazar: SERPİL YILMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYHAN CEYLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: GPS network, accuracy, band network, adjustment
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Jeodezide nokta konum doğruluklarının işten talep edilen doğrulukları karşılaması istenir. Oluşturulan jeodezik ağların talep edilen doğruluğu karşılayıp karşılamadığı ise dengeleme sonucu elde edilen standart sapmayla kontrol edilir. Klasik ağların planlanmasında yeni noktaların sabit noktalara göre homojen dağılımı ile nokta konum doğrulukları arzu edilen seviyeye çekilebilirken şeritvari haritalarda bu şartın sağlanması oldukça zordur. Bu çalışma ile şeritvari jeodezik ağların planlanmasında nokta yeri seçiminin nokta konum doğruluklarına etkisinin araştırılması amacıyla Konya-Ankara Hızlı Tren Projesi kapsamında oluşturulan yaklaşık 210 km uzunluğundaki bir ağ test ağı ii olarak seçilmiştir. Test ağına ait GPS gözlemleri kullanılarak farklı kombinasyonlarda yapılan dengelemeler sonucu elde edilen koordinat ve standart sapmalar karşılaştırılarak şeritvari jeodezik ağların planlanmasında nokta yeri seçiminin nokta konum doğruluklarına etkisi araştırılmıştır. Anahtar Kelimeler : GPS ağı, doğruluk, şeritvari ağ, dengeleme
Özet (Çeviri)
In geodesy, the point position accuracies are expected to meet the accuracies demanded by the job. The formed geodesic networks are tested whether they meet the desired accuracy or not by the standard deviation obtained as a result of balancing. In the planning process of the classical networks, while the point location accuracies can be fixed to the desired level by the homogeneous distribution of the new points with respect to the constant points, it is so difficult to provide this condition for the band networks. iv Nearly a 210 km long network formed within the Konya-Ankara Fast Train Project was selected as the test network in order to investigate the effects of the point position selection on the point location accuracy during the planning processes of the band geodesic networks. By using the GPS values of the test network and comparing the coordinate and standard deviations obtained as a result of adjustment processes of various combinations, the effects of the point position selection on the point location accuracy during the planning stage were investigated.