Kadastroda yenileme çalışmaları, sorunlara çözümsel yaklaşımlar
Renovation works on cadastre, the solution suggestions to the problems
  1. Tez No: 212418
  2. Yazar: MUSTAFA AKCA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞABAN İNAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: Kadastro, yenileme, sayısallaştırma, ikinci kadastro, Cadastre, renovation, digitizing, second cadastre
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Ülkemizde tesis kadastro çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğu günümüzde, mevcut yenileme çalışmaları dar bir kapsamdadır. Teknik ve hukuki bütününü ele alan kadastro çalışmalarının yanında mülkiyet durumuna dokunmadan çizgisel paftaların ilk kadastro verilerine bağlı kalarak yenilenmesi çalışmaları yürütülmektedir. Yapılan bu işlemler yenilemekten çok eski paftaların yeniden çiziminden öteye gitmemektedir. Çok amaçlı ve çağdaş kadastro mantığından uzak olan bu çalışmaların en kısa zaman da, bilgi sistem altlığı olabilecek sayısal veriler haline getirilmesi için gerekli düzenlemelerin yapılması gerekmektedir. Çağın gerekliliği bu yöndedir. Bu çalışma ile mevcut yenileme mevzuatı olan 2859 sayılı Yenileme Kanununun uygulanmasında günümüze kadar yaşanan problemler irdelenerek, çözüm yollarına ilişkin yöntemler ele alınmıştır. Yenileme içerikli alternatif yöntemlerde çalışma kapsamında değerlendirilerek, anket ve uygulama sahası ile kadastro yenilemesine çağdaşlık kazandırmak amacı ile problemlerin çözümü üzerinde önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Nowadays, when the institution cadastre works are about to be completed, resent renewing workings are in a narrow range. Beside the cadastre works taking technical and legal wholeness up, the works of renewing line sheet are executed without touching ownership state and affiliating with first cadastre datum. These processes do not go beyond the drawing of old threaders apart from renewing them. It is required that necassary arrangenments must be made in a short time these works which are far away from modern and many sided logic numerical datum which can be the bottom of information system. The needs of the age are ın this way. In this study, the methods regarding the solitions ways are considered by searching the problems that happened till now in the application of 2859 law which is the laws at present. Renewing suggestıons have been made to solve the problems to get up to date the cadastre renewing process and aplication area by evaluating alternative renewing methods in study area.