Moire desenlerinin incelenmesi
Examining of the Moire patterns
  1. Tez No: 212459
  2. Yazar: HATİCE ÖZBAĞ AYDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEZİHE ÇALIŞKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: 0-Örgüsü, Moire Çizgileri, Faz Yüzeyi, 0-Lattice, Moire Patterns, Phase Surface
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Dönme, hacim değişikliği ve zorun etkisiyle iki fazlı kristallerin ara yüzeylerindekristallerin uyumu esnasında iyi ve kötü uyum noktaları oluşmaktadır. Bu bozulmalarınanalitik hesaplanması bu tezde yapılmış olup, bu noktalar 0-örgü noktaları (uygun örgünoktası CSL) olarak tanımlanır ve bir veya iki boyutta moire desenlerini oluşturur.Moire desenlerinin geometrik durumları, dönüşüm matrislerinin determinantındanbulunabilir ve ayrıca bu desenler matrisin rankına da bağlıdır.
Özet (Çeviri)
A boundary between to two phases crystals are being points of best and good fitmatching of crystal planes of phases by the effect of rotation, dilatation and shear. Theanalytic calculations of this deformations are made in this thesis, that points called as 0-lattice points (Coincidence Lattice Points CSL) and it is describe the moire pattern withone or two dimension.The geometric pozition of moire patterns can be found from the determinant of thetransformation matrices and it also depends on the rank of this matrix.