Bazı Onosma L. (Boraginaceae) türlerinin üzerinde anatomik incelemeler
The anatomic analysis of some species of Onosma L.
  1. Tez No: 212460
  2. Yazar: GÖKÇE KODAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN BEYAZOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Botanik, Biology, Botany
  6. Anahtar Kelimeler: Onosma, Boraginaceae, Morfoloji, Anatomi, Onosma, Boraginaceae, Morphology, Anatomy
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Bu çalışmada, Onosma L. (Boraginaceae) cinsine ait 5 tür morfolojik ve anatomik yönden incelenmiştir. İncelenen bitki materyalleri araştırma alanıolarak belirlenen Doğu Karadeniz Bölgesi'nden 2003?2006 yıllarında ve taksonların vejetasyon dönemlerinde yapılan arazi çalışmalarında toplanmıştır. Bu örneklerden morfolojik ve anatomik incelemeler yapılmıştır. Onosma cinsine ait türlerin tayinleri Flora of Turkey And The East Eagean Islands adlıeserden yararlınalarak yapılmıştır. Tespit edilen 5 Onosma türüne ait alkol örneklerinden elle ve mikrotomla kesitler alınarak daimi preparatlar hazırlanmıştır. Kesitler bitkilerin gövdelerinden ve yapraklarından alınmıştır. Gövdeden enine, yapraklardan hem enine hem yüzeysel kesitler alınmıştır. Gövde ve yaprak anatomileri mukayese edildiğinde türler arasında bazıfarklar tespit edilmiştir. Özellikle yaprak mezofilinde palizat parankimasının belirgin ve belirgin olmayışı, belirgin olanlarda bu dokunun sıra sayısı ve uzunluklarında farklar bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, 5 species belonging to Onosma L. (Boraginaceae) are investigated in terms of morphology and anatomy. The materials are collected between the years 2003 and 2006 from Eastern Black Sea Region. Morphologic and anatomic investigation are applied on these materials. The determination of the species belonging to Onosma are formed through flora boks and some certain studies. Permanent slides are obtained from the alcohol samples of 5 species of Onosma manual and through microscope. These sections are taken from the leaves and stem of the plants. Sections in width are taken from the stem and both sections in width and sections from the surface of the leaves are taken from the leaves. When the anatomy of the stem and the leaves are compaired there emerges some differences. One of the most important of these differences is that whether there is palisade parenchyma in leaf mesophyll or not. If there is, how many lines there are in pith tissue and differences between these lines.