Esnek temel üzerine yapılan plakların sayısal metotlarla statik analizi
Static analysis of the plates built on the elasticity ground with numerical methods
- Tez No: 212473
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SAHAVAT HANALİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: elasticity, bed coefficient, elasticity ground, plate, Finite Differences Methods
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalısmada değisik sınır sartlarına ve yüklemelere göre esnek temel üzerine yapılan dikdörtgen plakların sayısal metotlardan Sonlu Farklar Metodu ile statik analizinin yapılması amaçlanmıstır. Esnek temel olarak kullanılmıs elastik zeminin yatak katsayılarının farklı değisimlerine ve plakların değisik sınır sartlarına (dört kenarı ankastre, dört kenarı mafsallı, iki kenarı ankastre iki kenarı mafsallı plak) göre; Sonlu Farklar Metodu uygulayarak plaklarda olusan çökme ve eğilme momenti değerleri; FORTRAN bilgisayar programlama dilinde gelistirilmis STANANAL?Z.f90 ve MATLAB bilgisayar programları yardımıyla bulunmustur. Zemin yatak katsayısı k'nın; k= 0, k= sabit ve k= değisken hallerine ve plağın değisik sınır sartlarına göre elde edilmis çökme değerleri karsılastırılmıstır. Aynı sekilde plakta olusan eğilme momenti değerleri de karsılastırılarak sonuçlar tablo ve grafiklerle sunulmustur. Zemin yatak katsayılarına göre plakta olusan max. çökme değerleri karsılastırıldığında W k=0> W k=değisken> W k=sabit olduğu; plağın değisik sınır sartlarına göre karsılastırıldığında ise W mafsal> W ankastre-mafsal> W ankastre olduğu görülmüstür. Benzer sekilde plakta olusan eğilme momentleri değerleri de karsılastırılmıstır. Anahtar kelimeler; elastik, yatak katsayısı, elastik zemin, plak, Sonlu Farklar Metodu
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed that statically analysis of rectangle plates built on the elasticity grounds will be fulfilled with Finite Differences Method from numerical methods according to the different limits conditions and loadings. According to the different changes of bed coefficients of elasticity ground used as elasticity ground and different limit conditions (plate?s four edges are ancestry, plate?s four edges are with joint, plate?s two edges are ancestry, plate?s two edges are with joint ); by implementing Finite Differences Method, the collapse and inclination values moments values were found with help of STANANALIZ.f90 and MATLAB computer programs improved in FORTRAN computer program. Collapse values obtained according to the k= 0, k= stable and k= variable conditions of ground bed coefficient k were compared. By comparing inclination moment values formed on the ground at the same way, the results were given as plates and diagrams. When maximum collapse values formed on the tablet were compared according to the ground bed coefficients, It was observed as W k=0 > W k=variable > W k= stable. When the plate was compared according to the different limit conditions, It was observed as W joint > W ancestry- joint > W ancestry. Inclination moment values were also compared in the same way.