Karıştırıcı tanklarda kullanılan kanatların nümerik analizi
Numerical analysis of blades which are used in stirred tanks
  1. Tez No: 212474
  2. Yazar: DOGAN ENGİN ALNAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ADNAN ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Stirred Tank, Numerical Method, Mixing
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Karıstırıcı cihazlar; tanklardan, karıstırıcı çarklardan (pervane, türbin, çapa, düz kanat) ve tahrik mekanizmalarında olusmus karısık cihazlardır. Maddelerin özelligine göre degisebilen bu mekanizmalarda, Newtoniyen akıskanlar için oldukça kesin kriterler ortaya koyulmustur. Özellikle, katı maddelerin karıstırılmalarındaki çesitliliklerden dolayı çok degisik cihazlar yapılmaktadır. Gaz maddelerin karıstırılmalarında ise hemen hemen güçlüklerle karsılasılmaz. Bu yüzden sıvıların karıstırılmalarında deneysel çalısmalar ve bulgular agırlıktadır. . Karısımın amacı, gerekli homojenligin, en kısa zamanda, en az güç sarf ederek saglanmasıdır. Bu çalısmada karıstırıcı tanklarda kullanılan kanat yapısı geometrilerinin ve akıs kosullarının, karısıma olan etkisi sayısal olarak incelenmistir. Kullanılan yöntem, kararlı, sıkıstırılamaz ve viskoz akıs kabulüyle, 3-boyutlu Navier-Stokes denklemlerinin Sonlu Hacimler Metoduna uygun olarak çözülmesini içermektedir. Çalısmada kullanılan kanatların dönme hızı 300 rpm ve kanat çapı 0,35m'dir. Bu amaca yönelik üç-boyutlu olarak, düz, 45 egimli, geriye dönük ve radyal kanat yapıları modellenmistir. Sonuçlar, tank içerisindeki hız vektörleri, hız konturları ve türbülans kinetik enerji dagılımları olarak verilmistir. ANAHTAR KELMELER: Karıstırıcı Tank, Sayısal Yöntem, Karısım.
Özet (Çeviri)
Stirred tanks are the devices that consist of tanks, mixing propellers (impeller, turbine, anchor, straight blade) and driving mechanisms. These mechanisms are alterable with the properties of materials and introduced absolute criterions for Newtonian fluids. Since the varieties of mixing solid materials, different types of devices are manufactured. There is no difficulty of mixing gaseous materials. Therefore, experimental studies and their results are mostly used in mixing liquid materials. The aim of mixing is provide necessary homogeneity with minimum power and time. In this study, the effect of impeller blades flow characteristics and geometries on mixing in cylindrical tanks were investigated using computational fluid dynamic software package (FLUENT). The flow is assumed as; steady, incompressible and viscous. Three-dimensional Navier-Stokes equations were solved by Finite-Volume Method. The velocity vectors, velocity contours and the turbulent kinetic energy distribution were obtained for the flow generated by a flat blade, 45 pitched blade, retreat curve blade and radial blades.