Aluminyumun yüzeyindeki oksit tabakasının fosforik asit (H3PO4) anodizing yöntemiyle geliştirilmesi
The development of alumina formed on aluminum using phosphoric acid anodizing technique
- Tez No: 212498
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ERBİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Korozyon, Aluminyum, Anodizing, Corrosion, Alüminium, Anodizing
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
Aluminyum oksidin yüzey oksidini geliştirmek üzere 0,5 M fosforik asit içerisinde değişik potansiyellerde, değişik sıcaklıklarda, değişik elektroliz sürelerinde anodizing işlemi uygulanmıştır. Oluşturulan yüzey oksitlerinin korozyon dayanımlarını belirlemek üzere % 3,5 luk NaCl ve 0,2 M Na2SO4 içerisinde örneklerin alternatif akım impedansı (EIS) tekniğiyle polarizasyon dirençleri ölçülmüş ve akım-potansiyel eğrileri çizilmiştir. Koruyucu aluminyum oksit oluşturmak için uygulanan potansiyel, kaplama sıcaklığı ve kaplama süresinin oluşturulan oksidin koruyuculuğu üzerine etkisi araştırılmıştır. Elde edilen kaplamaların Na2SO4 ve NaCl içinde ölçülen EIS diyagramları ve akım-potansiyel eğrileri incelendiğinde, 0,2 M Na2SO4 içinde 4 saat bekletilen kaplamaların koruyuculuğunun % 3,5 lik NaCl içinde 2 saat bekletilen örneklerin koruyuculuğundan daha üstün olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, development of surface oxide formed on aluminium in 0,5 M phosphoric acid electrolyt under various anodizing conditions (temperature, voltage, anodizing time) was investigated. Using electrochemical techniques corrosion behavior of surface oxide formed on aluminium was investigated in 0,2 M Na2SO4 and % 3,5 NaCl solutions. Also in these solutions polarization resistance is measured and current-voltage curves are plotted. The influences of applied voltages, coatings times and temparatures on the protective effect of alumina formed on aluminium was searched. When EIS diyagrams and current-voltage curves were examined, protective effect of coatings that immersed in 0,2 M Na2SO4 solution for 4 hours is more better than samples that immersed in %3,5 NaCl solution for 2 hours.