Süperoksit dismutaz enziminin insan eritrositlerinden saflaştırılması ve bazı pestisitlerin enzim aktivitesi üzerine etkisinin incelenmesi
Purification of superoxide dismutase from human erythrocytes and effect of some pesticide on enzyme activity
  1. Tez No: 212510
  2. Yazar: HASAN KARADAĞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RAMAZAN BİLGİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Süperoksit Dismutaz, Saflaştırma, Eritrosit, Cyprodinil, Fludioxonil, Superoxide Dismutase, Purification, Erythrocyte, Cyprodinil, Fludioxonil
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Süperoksit Dismutaz (SOD), (E.C:1.15.1.1) süperoksitin hidrojen perokside dismutasyonunu katalizler. Bu çalışmada, SOD, DEAE-Selüloz kromatoğrafisi ve bakır-iminodiasetik asit-agaroz kromatoğrafisi kullanılarak izole edilmiştir. Enzim % 33,8 verimle 196,3 kat saflaştırılmıştır. Vmax ve Km sırasıyla 5000 U/mg prot. ve 3.10-3 mM ksantin olarak bulunmuştur. Optimum sıcaklık, 15 °C (288 K) olarak belirlenmiştir. Depolama kararlılığı araştırılmıştır. Aktivasyon enerjisi 16,856 kj/mol, denatüre olmaya başlanan sıcaklık 19 °C (292 K) olarak hesaplanmıştır. Geri dönüşüm sayısı (kcat) ve katalitik etkinlik (kcat/Km ) sırasıyla 1667 s-1 ve 555 667 s-1. mM-1 Ksantin-1 olarak bulunmuştur. SOD'nin moleküler ağırlığı 20 000 olarak saptanmıştır. Cyprodinil'in SOD'yi yarışmalı (kompetitif) olarak inhibe ettiği, Fludioxonil'in ise SOD'yi yarışmasız (non-kompetitif) olarak inhibe ettiği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Superoxide Dismutase (SOD), (E.C:1.15.1.1) catalyzes the dismutation of the superoxide to hydrogen peroxide. In this study, SOD isolated by using DEAEcellulose chromatography and copper-iminodiacetic acid agarose chromatography. Enzyme was purified 196,3 fold and 33,8 % efficiency. Vmax and Km were found as 5000 U/mg prot. and 3.10-3 mM Xanthine, respectively. Optimum temperature was determined as 15 °C (288 K). Storage stability was investigated. Activation energy was calculated as 16,856 kj/mol and initiation of denaturation temperature was calculated as 19 °C (292 K). Turnover number (kcat) and catalytic efficiency (kcat/Km ) were found as 1667 s-1 and 555 667 s-1.mM-1 Xanthine-1, respectively. Molecular weight of SOD was determined as 20 000. Cyprodinil inhibited SOD competitivly and Fludioxonil inhibited SOD non-competitivly.