Aerodynamics of a model bus
Bir otobüs modelinin aerodinamiği
- Tez No: 212513
- Danışmanlar: PROF. DR. BEŞİR ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Aerodinamik, Otobüs, Reynolds Average Navier Stokes (RANS), k-? Türbülans Modeli II, Aerodynamics, Bus, Reynolds Average Navier Stokes (RANS), k-? Turbulence Model
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışmanın ana amacı hesaplamalı akışkanlar mekaniği aracılığı ile otobüs şeklindeki bir cismin etrafındaki 3 boyutlu, türbülanslı akışın incelenmesidir. Çalışmanın diğer bir amacı ise deneysel ve nümerik sonuçlar arasındaki benzerliklerin gösterilmesidir. Bu çalışmada araç etrafındaki akışın simülasyonu için k-? türbülans modeli kullanılmış ve nümerik simülasyon sonuçlarının doğruluğunu teyit etmek için PIV deneylerinin sonuçları kullanılmıştır. Modelin ön yüzünün etrafındaki tahmin edilen akış özellikleri ile parçacık görüntülemeli hız ölçüm deneylerinin sonuçlarının karşılaştırması, nümerik olarak tahmin edilen mevcut sonuçların ve deneysel sonuçların birbirine uygun olduğunu göstermektedir. Akış sıkıştırılamaz, türbülanslı, sürekli kabul edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The ultimate goal of this work is to examine the turbulent, 3D flow around a bus-shaped body by means of CFD. Another goal of this study is to show the accordance between the numerical and experimental results. In the present study, RANS k-? turbulence model is employed to simulate the flow around the vehicle, and the results of the experiments performed by PIV are used to validate the corrections of the numerical simulation. A comparison of predicted results for time-averaged flow data, particularly, around the forward face of the model with the experimental results of Particle Image Velocimetry (PIV) showed that numerically predicted present results and experimental results agreed well. The flow is assumed to be incompressible, viscous, turbulent, and steady flow.