Acetamiprid ve alpha-cypermethrin pestisidlerinin tek başına ve karışım halinde kullanıldıkları zaman insan periferal lenfositlerindeki in vitro genotoksik etkileri
The genotoxic effects of acetamiprid and alpha-cypermethrin pesticides separately and in mixture on human peripheral lymphocytes in vitro
  1. Tez No: 212534
  2. Yazar: AYŞE YAVUZ KOCAMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TOPAKTAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Acetamiprid, Alpha-cypermethrin, Kardeş Kromatid Değişimi, Kromozom Anormalliği, Mikronükleus, Acetamiprid, Alpha-cypermethrin, Sister Chromatid Exchange, Chromosomal Aberration, Micronucleus
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 231
Özet
Bu çalışma, tarımda artan bir hızla insektisid olarak kullanılan acetamiprid (Acm) ve alpha-cypermethrin (A-cyp)'in tek başına ve karışım halinde kullanıldıklarında insanlar için genotoksik risk oluşturup oluşturmadıklarını, insan periferal lenfositlerinde in vitro kardeş kromatid değişimi (KKD), kromozom anormalliği (KA) ve mikronükleus (MN) testleri ile araştırmak amacıyla yürütülmüştür. Hücreler, 25, 30, 35, 40 ?g/ml Acm'le; 5, 10, 15, 20 ?g/ml A-cyp'le; tek başlarına ve bu konsantrasyonların yarısı kadar konsantrasyonlarda bir araya getirilerek karışım (Acm+A-cyp) halinde 24 ve 48 saat muamele edilmiştir. Bu çalışmada, Acm'in bütün süre ve dozlarda KKD'ni, KA'ni, yüksek üç dozda MN oluşumunu istatistiksel olarak önemli derecede arttırdığı; mitotik indeksi (MI) ve nükleus bölünme indeksini (NBI) her iki süre ve tüm dozlarda, proliferasyon indeksini (PI) 24 saatlik muamele için 35, 40 ?g/ml'de, 48 saatlik muamele için 40 ?g/ml'de önemli derecede düşürdüğü saptanmıştır. A-cyp'nin bütün süre ve konsantrasyonlarda KKD'ni, KA'ni ve düşük iki konsantrasyonda (15 ve 20 ?g/ml A-cyp dozlarında yeterli iki nükleuslu hücre bulunamamıştır) ise MN oluşumunu önemli derecede arttırdığı; tüm konsantrasyonlarda MI'i, NBI'ni ve yüksek üç konsantrasyonda PI'ni önemli derecede düşürdüğü saptanmıştır. Acm+A-cyp karışım halinin ise insanlar için ya insektisidlerin tek başlarına muamele edilen kadar ya da daha fazla genotoksik olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the genotoxic effects of acetamiprid (Acm) and alpha-cypermethrin (A-cyp) separately and in mixtures, which have been increasingly used as an insecticide in agriculture, on human peripheral lymphocytes by using sister chromatid exchange (SCE), chromosomal aberrations (CA) and micronucleus (MN) tests. Cells were treated separately with 25, 30, 35, 40 ?g/ml Acm; 5, 10, 15, 20 ?g/ml A-cyp and using mixture with half of these doses for 24 and 48 hrs In this study, Acm significantly increased the SCE and the CA at all doses and the MN formation at 30, 35, 40 ?g/ml for 24 and 48 hr treatment times. Acm significantly decreased the mitotic index (MI) and the nuclear division index (NDI) significantly at all doses and treatment times. Furthermore, the proliferation index (PI) was significantly decreased by Acm at 35, 40 ?g/ml for 24 hr and 40 ?g/ml for 48 hr periods. A-cyp significantly increased the SCE and the CA at all doses and treatment times. However, the MN formation was significantly increased by A-cyp at 5, 10 ?g/ml (binuclear cells could not be scored adequately at 15 and 20 ?g/ml). Acyp decreased the MI, NBI at all doses and PI at high three doses of A-cyp. Mixtures of Acm+A-cyp were determined to be genotoxic for humans as much as or more than when pesticides were treated separately.