Doğu Akdeniz bölgesinde yetiştirilen yer fıstıklarında zararlı virüs hastalıklarının saptanması ve tanılanması
Detection and identification of virus diseases in groundnut grown in East Mediterranean region
  1. Tez No: 212552
  2. Yazar: PELİN KELEŞ ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAADETTİN BALOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Yerfıstığı, GBNV, PSV, ELISA, Mekanik İnokul, Groundnut, GBNV, PSV, ELISA, TSWV Mechanical inoculation
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Bu çalışma, Doğu Akdeniz Bölgesinde yerfıstığında zararlı virüs hastalıkların saptanması ve tanılanması amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla, Groundnut Bud Necrosis Virus (GBNV), Peanut Stunt Virüs (PSV) ve Tomato Spotted Wilt Virüsünün (TSWV) varlığı biyolojik ve serolojik yöntemler kullanılarak araştırılmıştır. Survey çalışmaları 2004-2006 yılları arasında Osmaniye, Adana, Mersin ve Kahramanmaraş illerinde yerfıstığı yetiştirilen tarlalarda gerçekleştirilmiştir. Araziden, virüsle infekteli olduğundan şüphelenilen yerfıstığı bitki örnekleri toplanmıştır. Öncelikle bu örnekler ELISA yöntemi ile testlenmiştir. Test sonucunda PSV için negatif değer bulunmuştur. GBNV için şüpheli olarak değerlendirilen iki örnek ile mekanik inokulasyon yapılmıştır. İnokulasyon sonucunda test bitkilerinde simptom gözlemlenememiştir. Sonuç olarak Bölgede yetiştirilen yerfıstıklarında simptomatolojik ve serolojik olarak herhangi bir virüs hastalığı saptanmamıştır. Ayrıca TSWV, kontrollü koşullarda yetiştirilen yerfıstığı bitkisi fidelerine mekanik inokulasyon yöntemiyle inokule edilmiştir. Halkalı leke simptomu veren yerfıstığı bitki fidelerine ELISA testi uygulanmış ve iki pozitif örnek saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The main objective of this study to determine and identify virus diseases in groundnut grown in East Mediterranean region. Groundnut Bud Necrosis Virus (GBNV), Peanut Stunt Virus (PSV) and Tomato Spotted Wilt Virus (TSWV) were searched by using the biological and serological methods. Survey trials were carried out in groundnut fields of Osmaniye, Adana, Mersin and Kahramanmaraş in 2004-2006 years. The samples of groundnut plants to be virus-infected were collected from the groundnut fields. Firstly, these samples of the groundnut plants were tested for GBNV and PSV by ELISA. It was not determined the positive value for the PSV in the end of the test results. Mechanical inoculation for the GBNV was applied to two samples to be GBNV-infected. Symptoms of the GBNV were not observed in test plants in the end of the inoculation result. As a result, any crop disease was symptomlogically and serologically determined in the groundnut plants grown in surveyed region. In addition, Tomato Spotted Wilt Virus (TSWV) was inoculated to groundnut seedlings grown in contorelled condition with mechanical inoculation. The groundnut seedlings have symptoms were tested by the ELISA and two positive sample were determined.