Cyprinus carpio ve Clarias gariepinus'da hematolojik parametrelerin Silifke ve Karataş örneklerinde karşılaştırılması
Comparison of hematological parameters in Cyprinus carpio and Clarias gariepinus sampled from Silifke and Karataş
  1. Tez No: 212562
  2. Yazar: HASAN DENİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CAHİT ERDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Zooloji, Biology, Zoology
  6. Anahtar Kelimeler: C.carpio, C.gariepinus, Hematoloji, C.carpio, C.gariepinus, Hematology
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 36
Özet
Silifke ve Karataş ilçelerinde yer alan, farklı su kaynaklarına sahip yetiştiricilik istasyonlarından örneklenen C.carpio ve C.gariepinus'da eritrosit sayıları, hematokrit, glukoz, kortizol, AST, ALT ve elektrolit düzeyleri gibi kan parametrelerinin karşılaştırmalı olarak incelenmesi amaçlanmıştır Eritrosit sayıları Thoma lamı, hematokrit düzeyleri hematokrit santrifüjü ile belirlenirken, diğer kan parametrelerinin analizinde otoanalizatör kullanılmıştır. İncelenen kan parametreleri Silifke istasyonuna oranla Karataş istasyonunda yüksek bulunurken, materyal olarak kullanılan balıklardan C.gariepinus'a oranla C.carpio'da daha fazla ayrım göstermiştir. Kan parametrelerinde gözlenen değişimler istasyonlardaki su kalitesi ve türlerin ortam koşullarına hoşgörülerinin farklı olması ile açıklanabilir.
Özet (Çeviri)
Numbers of erythrocytes and the levels of hematocrite, gucose, cortisol, AST ALT and electrolytes were determined in C.carpio and C.gariepinus sampled from two cultivation stations having different water sources in Silifke and Karataş. Erithrocyte numbers and hematocrite levels were determined by Thoma glass and hematocrite centrifuge respectively. All other blood parameters were determined using an autoanalyzer. Blood parameters determined were higher in Karataş station compared with the Silifke station and were higher in C.carpio than in C.gariepinus. Variations in the blood parameters between the stations and the species might be due to the differences in water quality at two sampling stations and/or between the tolerance of two species to environmental variables.