Su kaynakları farklı iki yetiştirme istasyonunda bazı bakteri türlerinin Clarias gariepinus ve Cyprinus carpio'nun deri ve solungaçlarındaki dağılımı
Distribution of some bacteria species in skin and gills of Clarias gariepinus and Cyprinus carpio from two aquaculture stations having different water resources
- Tez No: 178573
- Danışmanlar: PROF.DR. CAHİT ERDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: C.carpio, C.gariepinus, Bakteri, C.carpio, C.gariepinus, Bacteria
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 36
Özet
Araştırmada Karataş ve Silifke ilçelerinde bulunan ve sırasıyla drenaj ve yeraltı sularını kaynak olarak kullanan iki farklı yetiştirme havuzundan örneklenen C.carpio ve C.gariepinus'un solungaç ve derilerinde bakteri floralarının karşılaştırmalı olarak incelenmesi amaçlanmıştır. Steril ortam koşullarında balıkların deri ve solungaçlarından bakteri örnekleri alınarak laboratuara getirilmiş ve Mac Concey besi ortamlarına ekimleri yapılmıştır. Kolonilerin tanımları Vitek 2 cihazı ile gerçekleştirilmiştir. Silifke istasyonunun kaynak sularında incelenen bakterilerden hiçbiri, Karataş istasyonu kaynak suyunda ise E.cloacea bulunmamıştır. Her iki istasyonun havuz sularında A.sobria ve E.cloacea saptanırken, C.youngae yalnız Karataş havuz suyunda bulunmuştur. Belirlenen bakterilerden C.youngae dışında incelenen istasyonlar arasında önemli bir ayrım saptanmamıştır. Bu ayrım balıkların beslenme şekli ve su kaynaklarının farklı olması ile açıklanabilir.
Özet (Çeviri)
The aim of the present study was to investigate the gill and skin bacterial flora of C.carpio and C.gariepinus comparatively between two fish farms in Karataş and Silifke receiving their waters from drainage channels and from ground waters respectively. Gill and skin bacterial samples were obtained under aseptic conditions and were brought to laboratory where they were incubated on McConcey. Identification of the colonies was carried out using Vitek2. The spring waters of Silifke station contained none of the bacteria species studied and E.cloacea was not found in the spring waters of Karataş station. The rearing pool waters of both stations contained A.sobria and E.cloacea while C.youngae was found only in pool waters of Karataş. No difference in bacterial flora of two stations was found except C.youngae found in Karataş Station. This difference can be explained by different types of feed used and by the different water qualities of the two stations studied.