Trametes versicolor'ın tekstil boyalarının gideriminde kullanım olanakları
The use possibilities of Trametes versicolor for decolorization of textile dyes
  1. Tez No: 212571
  2. Yazar: HATİCE AYSUN MERCİMEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER ÇOLAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Tekstil Boyası, Renk Giderimi, Beyaz Çürükçül Funguslar, Trametes versicolor, Textile Dyes, White Rot Fungus, Trametes versicolor, Decolorization
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışmanın amacı; özellikle boya ve tekstil endüstrisi işletmeleri tarafından kullanılan ve bu işletmelerden çevreye bırakılan atık su içerisindeki önemli kirlilik faktörü olan sentetik boyar maddelerin düşük maliyetle ve kısa sürede biyolojik olarak arıtılmasının araştırılmasıdır. Bu amaçla beyaz çürükçül fungus olan Tramates versicolor'ın anyonik özellikte reaktif boyar maddeler (Reactive Black 5, Reactive Blue 19 ve Reactive Red 194) üzerine renk giderim aktivitesi araştırılmıştır. Maksimum renk giderimini belirleyebilmek için farklı boya konsantrasyonları kullanılarak laboratuar koşullarında hazırlanmış sentetik tekstil atık suyuna misel süspansiyonları eklenmiştir. Çalkalamalı ve statik koşullarda yürütülen bu çalışmada; çalkalamalı kültürlerde 4 gün sonunda renk giderim oranı Reactive Black 5 için % 97, Reactive Blue 19 için % 93 ve Reactive Red 194 için % 92, statik kültürlerde 14 günün sonunda bu oran sırasıyla % 93, % 87 ve % 79 olarak bulunmuştur. Mantarın boyar maddeleri ileri düzeyde metobolize ederek ortamdan elimine ettiği KOI (Kimyasal Oksijen İhtiyacı) analizi yapılarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Tha aim of this study is to investigate the biological treatment of synthetic dyes, at a low cost and in the shortest possible time, which are used expecially dye and textile industries and are an important polluting agent in the waste water dumped into the environment by these industries. For this purpose, Trametes versicolor?s, white rot fungus, dye decolorizing activity on reactive dyes (.Black 5, R.Blue 19 and R. Red 194) which are anyonic was examined. To identify a maximum decolorization, misel süspensions were added into the synthetic textile waste water which was prepared under laboratory conditions using different dye concentrations. In this study, which was carried out under agitated and static conditions; in agitated cultures after 4 days decolorization rate were % 97 for R.Black 5, % 93 for R.Blue 19 and % 92 for R.Red 194, after 14 days this rate for static studies were obtained as % 93, % 87 and % 79, respectively. The ability of fungus to eliminate synthetic dyes from the environment by metabolizing them at high levels was identified through COD (Chemical Oxygen Demand).