Shiitake (Lentinula edodes) mantarının subkritik su ile ekstraksiyonu ve bileşenlerinin tanımlanması
Subcritical water extraction of shiitake (Lentinula edodes) and characterization of its components
- Tez No: 212574
- Danışmanlar: DR. SİBEL IRMAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Lentinula edodes (Shiitake), subkritik su ekstraksiyonu, polisakkarit, moleküler kütle dağılımı, Lentinula edodes (Shiitake), subcritical water extraction, polysaccharide, molecular weight distrubition
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışmada, Shiitake (Lentinula edodes) polisakkaritleri atmosferik basınç altında sıcak su ve 280 bar (4060 psi) sabit basınçta CO2 atmosferi altında subkritik su ile ekstrakte edilmiştir. Subkritik su ekstraksiyonları, üç farklı sıcaklıkta (50, 100 ve 150ºC) gerçekleştirilmiştir. Polisakkaritlerin moleküler kütle karakterizasyonu, GPC ve HPSEC-MALLS analizleri yapılarak belirlenmiştir. Ekstraktların elüsyon profilinde, çözünürlüğü farklı iki polisakkarit fraksiyonu gözlenmiş ve Fraksiyon I ve Fraksiyon II diye adlandırılmıştır. Sıcak su ekstraktında, Fraksiyon I olarak adlandırılan pikin kütlece ortalama molekül kütlesi (Mw) 1,337x106 Da olarak bulunmuştur. Fraksiyon I'in Mw değerleri, tüm subkritik su ekstraktlarında azalmıştır. Bu değerler 50, 100 ve 150ºC subkritik ekstraktlar için sırasıyla 1,44x106; 1,114x106 ve 8,37x105 Da'dır. Sıcak su ekstraktı için Fraksiyon II'nin değeri 1,282x106 Da; 50, 100 ve 150ºC subkritik su ekstraktları için sırasıyla 4,118x104; 5,682x104 ve 3,374x104 Da'dır. Ekstraktların çözünürlük testleri; atmosferik basınçta sıcak su ile yapılan ekstrakların sırasıyla nötral ve alkali çözeltilerde %26,60 ve %8,46 çözünmeyen kısımların olduğunu göstermiştir. Bunun yanında, subkritik ekstraktların tamamının hem nötral hem de alkali çözeltide çözündüğü gözlenmiştir. 280 nm'de HPSEC-UV analizleri ve Lowry protein metodu sonuçlarına göre, Shiitake'nin sıcak su ekstraktı %6,49 oranında protein içermektedir. Polisakkaritlerin ve proteinlerin gerçek molekül kütlelerini belirlemek için, sıcak su ekstraktı protease enzimi ile 24 ve 48 saat boyunca muamale edilmiştir. HPLC'de yapılan monosakkarit analizleri ile Shiitake polisakkaritlerinin başlıca D-glukoz ve bir miktar D-mannoz içerdiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, polysaccharides in Shiitake (Lentinula edodes) mushroom were extracted by hot water under atmospheric pressure and by subcritical water at a constant pressure of 280 bar (4060 psi) in CO2 atmosphere. Subcritical water extractions were carried out at three different temperatures (50ºC, 100ºC and 150ºC) at 280 bar constant pressure. Molecular weight characterization of the polysaccharides were measured using high performance size-exclusion chromatography-multi angle light scattering system (HPSEC-MALLS). Two main peaks called, Fraction I and II were determined. Weight average molecular weight (Mw) of Fraction I obtained in hot water extraction was found to be 1.333x107 Da. Mw value of Fraction I was sharply decreased in all subcritical water extracts. These values were 1.644x106, 1.114x106, and 8.37x105 Da for 50ºC, 100ºC and 150ºC, respectively. On the other hand, Fraction II from hot water extraction had 1.282x106 Da molecular weight and Fraction II of subcritical water extracts had 4.118x104, 5.682x104, and 3.374x104 Da for 50ºC, 100ºC and 150ºC, respectively. Solubility tests showed that all subcritical water extracts were completely soluble in both neutral and alkali medium while hot water extracts left 26.60% and 8.46% insoluble residues in neutral and alkali, respectively. HPSEC analysis at 280 nm UV dedector and Lowry protein assay results showed that hot water extract of Shiitake contained 6.49% of protein. The polysaccharide-protein complex was treated with protease enzyme for 24 and 48 h to identify the actual molecular weights of polysaccharide. The results of monosaccharide analysis in HPLC showed that polysaccharides of Shiitake composed of mainly glucose and and some of amount of mannose.