Coprinus cıinereus'un maksimum çimlenme sıcaklığının saptanması ve yüksek sıcaklıktaki misellerle normal sıcaklıkta gelişmiş misellerin ve meyvelerın protein kombinasyonlarının karşılaştırılması
Determining the maximum germination temperature of Coprinus cinereus and comparing the protein combinations of mycel and fruit-bodies which grows up at normal and higher temperatures
- Tez No: 212578
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER ÇOLAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Basidiomycetes, Çimlenme, SDS-PAGE, Meyve, Misel, Basidiomycetes, Germination, SDS-PAGE, Fruit-body, Mycel
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalışmanın amacı, Coprinus cinereus sporlarının maksimum çimlenme sıcaklığının belirlenmesi; normal ve yüksek sıcaklıkta gelişmiş misel ve meyvelerinin protein kombinasyonlarının karşılaştırılması ile sıcaklığa dayanıklılığı ifade eden protein yapılarının tespitidir. CYM besiyerine ekilmiş olan sporlar, 24 saat içinde 37 oC'da 3 defa ayrı ayrı çimlendirilmiş ve ortalama çimlenme yüzdeleri hesaplanmıştır. Bu işlemler, 40, 41, 42, 43, 44 ve 47 oC sıcaklıklar için tekrarlanmıştır. Birbirinden farklı ve saf kültür halindeki 43 monokaryon misel 43 oC ve 46 oC sıcaklarda CYM besiyerinde geliştirilmiştir. Bu süreç sonunda gelişim hızlarının ölçülmesi ile, yüksek sıcaklığa dayanıklı olanlar ve olmayanlar belirlenmiştir. Yüksek sıcaklığa dayanıklı olan 2 farklı monokaryonun kendi aralarında ve yine yüksek sıcaklığa dayanıklı olan ve olmayan iki ayrı monokaryonun birbirleriyle eşleştirilmesi ile elde edilmiş olan dikaryon misel ve meyvelerinin ayrıca, yüksek sıcaklığa dayanıklı olan ve olmayan monokaryon misellerinin protein ekstraktları çıkarılmıştır. Proteinler, SDS-PAGE yöntemi ile analiz edilerek moleküler ağırlıklarına göre ayrıştırılmıştır. Sporlar yaklaşık olarak 41,2 oC'da maksimum çimlenme oranına (% 19,53) ulaşmıştır. 38 numaralı hariç, diğer monokaryon misel protein profilleri birbirine benzerlik göstermiştir. Meyve ile misel protein profillerinin farklı olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is determining maximum germination temperature of spores of Coprinus cinereus and the temperature resistant protein structures by comparing protein combinations of mycel and fruit-bodies which grows up at normal and higher temperature. Spores were germinated three times seperately on CYM media in 24 hours at 37 oC and average germination percentage was calculated. All applications were repeated at 40, 41, 42, 43, 44 and 47 oC temperatures. According to the result of the growth value of 43 different and pure monokaryon mycel at 43 and 46 oC, one higher temperature resistant monokaryon was chosen and paired with each other and, paired the another monokaryon which is not resistant on higher temperatures. Thus these fruit-bodies and mycels were obtained. In addition, monokaryon mycels which resisted or not resisted at higher temperatures, were chosed and then obtained. All proteins of fruit-bodies and mycels were extracted. Proteins were analysed by using SDS-PAGE electrophoresis method for separating their molecular weights. Nearly at 41,0 oC, spore germination rate (19,53%) have been reached it?s maximum value. The profiles of monokaryon mycel proteins were showed nearly similar except number 38. It has been established that profiles of fruit-body and mycel proteins were different.