Havayolu şirketlerinde uçuşların atanması probleminin tavlama benzetimi yöntemi ile çözülmesi
Solution of flight assignment problem in airline companies by simulated annealing method
  1. Tez No: 212579
  2. Yazar: ONUR TAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEYFETTİN NOYAN OĞULATA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Ulaşım, Industrial and Industrial Engineering, Transportation
  6. Anahtar Kelimeler: Uçusların Atanması, kili Matematiksel Modelleme, Tavlama Benzetimi
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu çalısmada, havayolu sirketlerinin sıklıkla karsılastıkları bir problem olan uçusların atanması problemi için yöneylem arastırması tekniklerinden yararlanılarak bir çözüm önerisi sunulmustur. Çalısmada öncelikli olarak literatürde konu hakkında yapılan çalısmalar incelenmis ve eksiklikler belirlenmistir. Daha sonra bu eksiklikler göz önünde bulundurularak ikili matematiksel model kurulmustur. Sonraki asamada kurulan model tavlama benzetimi yöntemi kullanılarak Türkiye'nin önde gelen bir havayolu sirketinin verileri kullanılarak çözülmüstür. Bir sonraki adımda ise çözüm sonucunda elde edilen degerler incelenmis ve modelin daha büyük boyutlu problemlerin çözümündeki performansı degerlendirilmistir. Çalısmada son olarak ileriki zamanlarda yapılabilecek çalısmalar için önerilerde bulunulmustur.
Özet (Çeviri)
In this study, a solution for flight assignment, which is a problem that airline companies frequently come across, is developed by taking the advantage of operations research techniques. Firstly, studies in the literature about this subject were analysed and deficiencies in those studies were identified. Next, a binary mathematical model was developed by considering those deficiencies. In the next step, developed model was solved by simulated annealing method with data obtained from one of the front liner airline company of Turkey. Then, values obtained from the solution results were analysed and the performance of the model in solving larger problems was evaluated. Finally, suggestions for future studies were proposed. KeyWords: Flight Assignment, Binary Mathematical Programming, Simulated Annealing