Sürdürülebilir tarım için yöneylem araştırması modelleri
Operations research models for sustainable agriculture
- Tez No: 212580
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEVHİBE OYA ÇETİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Ziraat, Industrial and Industrial Engineering, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Yöneylem Arastırması, Matematiksel Modelleme, Sürdürülebilir Tarım, Operations Research, Mathematical Modeling, Sustainable Agriculture
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalısmada, dünya nüfusunun tamamının ihtiyaçlarının karsılanabilmesi ve gelecekteki nesillere daha yasanılabilir bir dünya bırakılabilmesi için önerilen sürdürülebilir tarım kavramına yöneylem arastırması teknikleri ile matematiksel bir yaklasım ortaya konmustur. Sürdürülebilir tarım için karma tamsayılı matematiksel bir model gelistirilmistir. Gelistirilen model, eniyileme paket programlarından biri olarak kullanılan Lingo 8.0 programına aktarılmıs ve resmi kurumlardan alınan Adana'nın Yumurtalık lçesine ait verilerle test edilmistir. Son olarak elde edilen bulgular, geçmis yıllarda yapılmıs çalısmalarla karsılastırılmıstır.
Özet (Çeviri)
In the study, a mathematical approach, which was improved by operations research techniques, was exposed for sustainable agricultural concept for the meeting the requirements of all the world population and to leave more livable world for next generations. The mixed integer mathematical model was developed for sustainable agriculture. The improved model was run with Lingo 8.0. that is used as a optimization program with inputs of Adana?s Yumurtalık region, which were obtained from the official associations. At the end of the study, the results of model were discussed with the studies in the literature.