Ana ürün yer fıstığı yetiştiriciliğinde tek ve çift sıralı ekim yöntemlerine göre değişen bitki yoğunluğunun verim ve bazı tarımsal özelliklere etkisi
The effect of single and twin planting patterns on yield and important agricultural characteristics of main cropped peanut
- Tez No: 212592
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİS ARIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Ekim mesafesi, Meyve verimi, Meyve kalitesi, Çift Sıra, Yerfıstığı, Peanut, Pod yield, Pod quality, Row spacing, Twin row
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Tarla Bitkileri Bölümü Araştırma Alanında 2005 yılında ana ürün yetiştirme sezonunda yürütülen bu çalışmada, farklı ekim yöntemlerinin yerfıstığında verim ve önemli tarımsal özelliklere etkileri belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırmada; 70 cm,75 cm, 80 cm (tek sıralı normal ekim) ve 70-25-70 cm, 75-25-75 ve 80-25-80 cm (çift sıralı ekim) sıra arası uzaklıkları ve 10, 15, 20 cm sıra üzeri olacak şekilde ekim yapılmıştır. Ekimde; Halisbey isimli Virginia tipi, yarı yatık gelişme gösteren yerfıstığı çeşidi materyal olarak kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; sıra üzeri mesafesi arttıkça bitki başına meyve veriminde önemli artışlar elde edilmiş, ancak, toplam verimde aynı düzeyde bir artış olmamıştır. Dekara en yüksek meyve verimi, 70-25-70x15 cm çift sıra ekim yöntemiyle yapılan ekimlerden elde edilmiştir (865 kg/da). Birim alandaki bitki yoğunluğu azaldıkça bitki başına meyve sayısı artmıştır 70x20 cm ekim yöntemiyle yapılan ekimlerde bitki başına meyve sayısı 38.82 adet iken, 70-25-70x10 cm ekim yöntemiyle yapılan ekimlerde 13.93 adet/bitki olmuştur. Aynı şekilde bitki başına meyve verimi de; 70x20 cm ekim yöntemiyle yapılan ekimlerde 91.66 g iken, 70-25- 70x10 cm çift sıra ekim yöntemiyle yapılan ekimlerde 34 g olmuştur.
Özet (Çeviri)
This study was conducted at the experimental area of Field Crops Department, Agricultural Faculty of Cukurova University as a main crop in 2005. The aim of this study was to determine yield and important plant characteristics of peanut under the main crop condition. Peanut cultivar Halisbey (Virginia market type and semispreading growth type) was used. Three different single row spacing (70, 75 and 80) and three different twin row spacing (70-25-70 cm, 75 x 25 cm, 80 x 25 cm) were applied with three different inra-row spacing ((10, 15, 20 cm) . It was determined that the pod yield of per plant was increased when the intra row spacing was increased, but the pod yield of per hectare was not increased at the same level. The highest pod yield (865 kg/da) was obtained when the row distance was 70-25-70x15 cm twin row pattern. The pod number per plant increased when the plant density was decreased. While the pod number was 13.93 at 70-25-70x10 twin row pattern , it was 38.82 at 70 x20 cm twin row pattern. While the pod yield of per plant was 34 g at 70-25-70x10 cm twin row plant pattern, it was 91.66 g in 70x20 single row plant pattern.