Süperkritik karbondioksit ile zeytinyağı eldesi ve biyofenolik ile trigliserid bileşimleri açısından konvansiyonel teknolojilerle elde edilen zeytinyağlar ile kıyaslanması
Olive oil extraction by supercritical carbondioxide and comprasion of biophenolic and triglyceride composition of the extracts with conventional extracted ones
  1. Tez No: 212591
  2. Yazar: CEMİLE BÜYÜKİKİZ
  3. Danışmanlar: DR. ARİF HESENOV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Zeytin, SCE, biyofenol, yağ asidi içeriği, Olive, SCE, biophenolics, fatty acid compositions
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalışmada Türkiye'nin yerel zeytinyağı üretimi yapan hemen her bölgesinden zeytinler toplanmış ve süperkritik karbondioksit ile ekstrakte (SCE) edilerek trigliserid ve biyofenol içeriği belirlenmiştir. Aynı zeytin örneklerinin konvansiyonel yöntem ile elde edilen zeytinyağlarında aynı parametrelere bakılarak SCE ile elde edilen zeytinyağları ile karşılaştırılmıştır. SCE ile elde edilen zeytinyağlarında oleik asit miktarı daha az iken palmitik, stearik ve linoleik asit miktarında artış gözlenmiştir. SCE ile elde edilen zeytinyağlarında bu dört yağ asidinin değişimine bağlı olarak iyot değerinde az bir düşüş gözlenmiştir. SCE ile elde edilen zeytinyağlarında en yüksek linoleik asit miktarı Burhaniye/Taylıeli, İzmir/Bornova ve Mut (Ayvalık tipi) zeytinlerinde sırasıyla %12,9; %12,4 ve %12 olarak belirlenmiştir. Konvansiyonel yöntem ile elde edilen zeytinyağlarında bu değerler sırasıyla %9,5; %9,7 ve %8,7 olarak belirlenmiştir. SCE ile elde edilen zeytinyağlarında oleik asit miktarı konvansiyonel yönteme bakılarak %8-14 daha az belirlenmiştir. SCE ile elde edilen zeytinyağlarında çok daha fazla biyofenolik madde belirlenmiştir. SCE ile elde edilen zeytinyağlarında en yüksek toplam biyofenol İzmir/Bornova, Hatay/Altınözü ve Mut (Gemlik tipi) zeytinlerinde sırasıyla 117,0; 115,6 ve 102,3 mg/kg olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Olives collected from the local olive oil producers situated almost in all olive producing geographic regions of Turkey were extracted with supercritical carbondioxide (SCE) and the oils obtained have been investigated with respect to trigliserid acid and biophenolics composition. Samples from oils extracted from the same olives by the local oil producers via the conventional methods and the results obtained from SCE and the conventional methods were compared. While the oleic acid contents were lower in SCE oils when compared with the conventionally extracted oils, the reverse was true for palmitic, stearic, and linoleic acid contents. Iodine value measurements has shown that there were slight decreases in unsaturated acid contents of SCE oils compared to the corresponding conventionally extracted oils due to the relative changes in the contents of these four major acids of the olive oils. The highest linoleic acid contents were %12.9, %12.4 and %12.0 in SCE oils obtained from Burhaniye/Taylieli olives, Izmir/Bornova olives and Mut olives (Ayvalik type) while the corresponding values for the conventionally extracted oils were %9.5, %9.7, and %8.7 mg/kg. SCE oils had oleic acid contents less than the corresponding values from conventionally extracted oils with a ratio varying between 8 to 14 percent. The biophenolic contents of SCE oils were many folds higher than the corresponding values obtained from the conventionally extracted oils. Three of the SCE oils, namely Izmir/Bornova, Hatay/Altinozu and Mut (Gemlik type) had the highest total biophenolic contents of 117.0, 115.6, and 102.3 mg/kg, respectively.