Kabak sarı mozayik virüsü (Zucchini Yellow Mosaic Virus, ZYMV)'nün tanısı ve bitki aktivatörleri kullanılarak mücadele olanaklarının araştırılması
Identification of Zucchini Yellow Mosaic Virus (ZYMV) isolate and search of possible using of plant activators in ZYMV control
- Tez No: 212596
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUHARREM ARAP KAMBEROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: ZYMV, RT-PCR, Bitki Aktivatörü, SAR, Histokimyasal Boyama, ZYMV, RT-PCR, Plant Activator, SAR, Histochemical Staining
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Kabakgil yeti ştiriciliği yap ılan alanlarda Zucchini Yellow Mosaic Virus (ZYMV) ekonomik kayıplara neden olan en önemli virüs hastal ıklarından biridir. Çal ışma; Adana ve İçel illeri ile çevresinde örtü alt ı ve aç ık alanda yeti ştirilen kabakgillerde saptanan ZYMV izolatının (ZYMV-FM) biyolojik, serolojik ve moleküler yöntemler kullan ılarak tan ısının yapılması ve bitki aktivatörlerinin ZYMV mücadelesinde kullan ım olanaklar ının araştırılması amacıyla 2006- 2007 yılları arasında yürütülmüştür. Araziden toplanan ve virüslü oldu ğundan şüphelenilen bitkiler, öncelikle ELISA yöntemi ile testlenmi ş ve hastal ık oranı % 51.2 olarak hesaplanm ıştır. ZYMV ile infekteli olan örnekler içerisinde biri kodlanarak, mekanik inokulasyon ve vektör ile ta şıma denemesi çalışmalarında kullanılmıştır. ZYMV ile infekteli test bitkilerinden total RNA ekstraksiyonu yap ılmış ve bunlar RT-PCR yönteminde kullan ılmıştır. Ayr ıca ham bitki ekstrakt ı kullan ılarak IC-RT-PCR yöntemi uygulanmıştır. Elde edilen PCR ürünleri agaroz jel elektroforez ile test edilmi ş ve beklenen band büyüklükleri gözlenmiştir. Kabakgillerde ZYMV' ye kar şı dayan ıklılığın uyar ılması çal ışmalarında ise, ACTIGARD, MESSENGER ve ISR-2000 bitki aktivatörleri kullan ılarak saks ı ve arazi denemeleri ile bu hastal ığa kar şı etkinlikleri belirlenmi ştir. ACTIGARD uyguland ıktan 48 saat, MESSENGER ve ISR 2000 uyguland ıkta 72 saat sonra ZYMV uygulanan bitkilerde kontrol bitkilerine göre simptom çıkış süresinde farklılıklar gözlenmiştir. Yapılan histokimyasal boyamalar ile de; bitki aktivatörleri uygulanan bitkilerde teşvik edilmi ş dayan ıklılıktan dolay ı meydana gelen Lignin sentezi ile H 2O2 birikiminin varlığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Zucchini Yellow Mosaic Virus (ZYMV) is one of the major viruses causing economical losses in cucurbit production fields. The aim of this study, biological, serological and molecular detection of ZYMV growing cucurbit in greenhouse and field in Adana and Mersin provinces between 2006 and 2007 and possible using of plant activators in control of ZYMV. Collected samples that suspicious infected virus of plants were firstly tested with ELISA and infection ratio was determined as 51.2% ZYMV. Positive one of them was coded and used for mechanical inoculation and vector transmission. Total RNA extraction was done from ZYMV infected test plants and used for RTPCR method. Morever, plant extract was used for IC-RT-PCR method. DNA bands were observed in respected sizes after the PCR products were tested in agarose gel electrophoresis. The effect of ACTIGARD, MESSENGER and ISR-2000 on viral disease development were determined with pot and field experiments in order to induce resistance against ZYMV on squash. ZYMV inoculation after 48 hours of ACTIGARD applications and 72 hours of MESSENGER and ISR-2000 aplications were observed effective on symptom expression time compared to control plants. Lignification and H 2O2 mass were detected on plant activators treated and SAR developed plants by histochemical staining.