Hıyar mozaik virüsü ile Zucchini sarı mozayik virüsünün kabak bitkisinde karşılıklı etkileşimleri üzerinde araştırmalar
The dedection of the yield losses caused by the interactions of Cucumber mosaic virus and Zucchini yellow mosaic virus on squash
- Tez No: 34973
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FİLİZ ERTUNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: CMV, ZYMV, Verim Kaybı, kabak(Çucurbita pepo L:)
- Yıl: 1994
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışmada hıyar mozayık virusu ile Zucchini sarı mozayık virusu' nun ayrı ayn, karışık ve birbirini izleyen inokulasyonları sonucunda kabak bitkisinde (Cucurbita pepo L.) oluşan etkileşimler araştırılmıştır. Enfekteli ve sağlam bitkilerde çiçeklenme zamanları, toplam çiçek adedi, toplam meyve adedi, toplam verim, ortalama meyve ağırlığı, ortalama meyve hacmi, bitki boyu, yaprak alanı, yaprak sayısı gibi kriterler incelenmiştir. Tarla denemesinde, kontrol bitkileri ile enfekteli bitkiler arasında bu kriterler bakımından önemli bir farklılığın olduğu tespit edilmiştir. Sera denemesinde, meyveler oluşmuş ancak gelişmemiştir. Sağlam ve virus enfekteli bitkiler arasında sera koşullarında da önemli bir farklılığın olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this work, the interactions of cucumber mosaic virus and Zucchini yellow mosaic virus as separate, mixed simultanously inoculations were investigated on squash (Cucurbita pepo L). The parameters such as flowering time and total number of flowers and fruit yield, total yield, average fruit weight and size, plant height, number of leaves and average yield were determined in the infected and control (noninfected) plants. In the field experiment, the differences in term of these characteristics were found to be significant between the infected and noninfected plants. However, in glasshouse experiment the fruit setting were achieved but they didn't grow well and there was also significant importance on related characteristics of control and infected plants. Key Words : CMV, ZYMV, Yield loss, squash {Cucurbita pepo L)