Seyhan baraj gölü (Adana) sedimanının fosfor formları
Phosphorus forms of sediment of Seyhan dam lake (Adana)
  1. Tez No: 212597
  2. Yazar: OSMAN BARIŞ DERİCİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATMA ÇEVİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Seyhan Baraj Gölü, Fosfor, Sediman, SMT protokolü
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Bu çalışma ile Akdeniz Bölgesi'nin önemli iç su kaynaklarından biri olan Seyhan Baraj Gölü sedimanının toplam fosfor ve formları ile bazı fizikokimyasal özellikleri Aralık 2005-Ekim 2006 tarihleri arasında mevsimlik olarak incelenmiştir. Göl ortalaması ele alındığında toplam fosforun %84'ünün inorganik, geri kalan %16'lık bölümün organik fosfordan oluştuğu ve tüm fosfor formları içerisinde %68 pay ile apatit fosforunun başat olduğu bulunmuştur. Organik fosfor dışında diğer fosfor formlarında mevsimsel değişim önemli olmaz iken, tüm formlarda ve toplam fosforda istasyonlar arasındaki farklılıklar istatistiki olarak önemli olmuştur. Fosfor formlarının kil ile ilişkisi pozitif, kum ile negatif ve önemli olmuştur.
Özet (Çeviri)
In this work, total phosphorus, phosphorus forms and some physicochemical properties of sediments from the Seyhan Dam Lake, one of the most important reservoirs in the Mediterranean Region, were examined seasonally between October 2005 and August 2006. Based on the mean lake values, it was found that 84% of the total phosphorus was in inorganic forms, remaining 16% being in organic forms and among the studied phosphorus forms apatite phosphorus with 68% share was the dominant form. While seasonal variation in phosphorus and all phosphorus forms, except organic phosphorus, were not significant, differences among stations were statistically significant. Phophorus forms showed significant positive correlation with clay and significant negative correlation with sand fractions. Key words : Seyhan Dam Lake, Phosphorus, Sediment, SMT Protocols