Seyhan baraj gölünün bakteriyolojik kirlilik düzeyinin belirlenmesi ve Enterobacteriaceae üyelerinde antibiyotik dirençliliği
Determination of bacterial contamination levels in the Seyhan dam river and determination of antibiotic resistance in Enterobacteriaceae
- Tez No: 212599
- Danışmanlar: PROF. DR. SADIK DİNÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Enterobacteriaceae, Seyhan Baraj Gölü, Antibiyotik Dirençliliği
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışmada Seyhan Baraj Gölündeki toplam aerob bakteri, toplam koliform, fekal koliform, maya ve küf sayısı saptanmış ve izolatların günümüzde sıklıkla kullanılan antibiyotiklere dirençlilik frekansı saptanmaya çalışılmıştır. Seyhan Baraj Gölünden izole edilen izolatların biyokimyasal analizleri sonunda, 179'unun E. coli, 179'unun Enterobacter sp., 47'sinin Citrobacter sp., 21'sinin Klebsiella sp., olduğu tespit edilmiştir. Fekal koliform oranı %33 olarak belirlenmiştir. Çalışmamızda Streptococcus feacalis, Vibrio spp., ve Cryptococcus spp., varlığı da araştırılmış olup, sadece Vibrio parahaemolyticus 3.1, 3.2, 7.1 nolu bölgelerde tesbit edilmiştir. İzolatlar antibiyotik hassasiyet testlerine tabi tutulmuş olup, beta-laktam antibiyotiklerden Cefazolin'e %47,7, Cefuroxim'e %18,3, Ampicilin'e %15,47, Streptomisin'e %12,64, Ceftriakson'a %11,32, Gentamicin'e %4,71, Imipenem'e %4,52 oranında dirençlilik gösterdikleri saptanmıştır. İzole edilen izolatların %46,14'ü birden fazla antibiyotiğe dirençlilik (MAR) gösterdiği tespit edilmiştir. Çalışma sonunda Seyhan Baraj Gölünün kirlilik düzeyinin yüksek olduğu ve ileriki zamanlarda halk sağlığı açısından ciddi problemler oluşturabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study it was identified, totally aerob, total coliform, fecal coliform, bacteria ratio and determined of antibiotics which were frequently used recently, resistance frequency, were investigated from Seyhan dam isolates. According to the biochemical analysis results,. 179 E. coli, 179 Enterobacter sp., 47 Citrobacter sp., 21 Klebsiella sp., and fecal coliform at a rate of 33% were determined from water samples. In this study Streptococcus feacalis, Vibrio spp., and Cryptococcus spp were investigated at the sample points, Streptococcus feacalis Vibrio cholero and Cryptococcus spp were not detected also Vibrio parahaemolyticus.,was determined at 3.1, 3.2, 7.1 sample points. The beta-lactamase antibiotics resistance to Cefazolin 47,7%, Cefuroxim 18,3%, Ampicilin 15,47%, Streptomicin 12,64%, Ceftriakson 11,32%, Gentamicin 4,71% and Imipenem 4,52% were determined from isolated strains. Multiple antibiotic resistance were determined from the rate of 46,14% of isolated strains. Consequently a heavy contamination was detected in Seyhan dam and this may be causes serious public health problems in future time. Keywords : Enterobacteriaceae, Seyhan Dam, Antibiotic Resistance