İçme sularının mikrobiyolojik kirlenme potansiyelinin incelenmesi
Investigation of microbiologycal pollution potential of drinking-water
  1. Tez No: 212600
  2. Yazar: GÖKHAN ACEHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET YÜCEER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bakteriyolojik Kirlilik, Koliform Bakteri, Su Dağıtım Sistemi, Bacteriologic Pollution, Coliform Bacteria, Water Distribution Systems
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 248
Özet
Bu çalışmada, Adana il genelinden İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik (EU İçme Suyu Direktifleri 98/83/EC) hükümlerine göre bölgelerin homojen özelliklerini yansıtacak şekilde köylerde 514, il merkezi ve beldelerde 142 odak belirlenmiştir. Bu odaklardan muhtelif tarihlerde köylerden 899, il merkezi ve beldelerden 2058 bakteriyolojik su numuneleri alınmıştır. İl genelinin bakteriyolojik kirlilik durumu ortaya çıkarılmıştır. Daha sonra bakteriyolojik olarak kirli çıkan bölgelerin su temin sistemleri, odak dışı olarak kaynaktan iç şebeke sistemine kadar irdelenmiş, toplam 407 adedinde bakteriyolojik kirlilik tespit edilmiştir. İndikatör mikroorganizmalar olan toplam ve fekal koliform bakteriler; ?Membran Filtre Tekniği? kullanılarak tespit edilmiştir. Çalışmalar sonunda elde edilen analiz sonuçları 17.02.2005 tarih ve 25730 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik'' esasları dahilinde değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, according to Waters For Human Consumption Regualation (The EU drinking water directive 98/83/EC) in Adana City, 514 village, 142 city centre and town focused points have been determined to show the homogenous characteristics of these locations. From these points, at certain dates, 899 bacteriologic water samples from villages and 2058 bacteriologic water samples from city centre and towns have been taken. This study has been conducted to point out the level of bacteriologic pollution in and around the city. As a result, 407 of water provider systems, which are already located in the bacteriologically polluted locations, have been found to be bacteriologically polluted as well. Bacteria types such as indicator microorganizms and fekal coliform have been found by the use of ?Membran Fitler Technique?. The analysis found as a result of these studies was taken into consideration in 25730 issued official newspaper on 17.02.2005 on the ground of Waters For Human Consumption Rules.