Kars içme sularının fizikokimyasal ve mikrobiyolojik yönden incelenmesi
The investigated physicochemical and microbiological drinking water in Kars province.
  1. Tez No: 395726
  2. Yazar: KORAY ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHİTDİN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Kars, Mikrobiyolojik, Fizikokimyasal, İçme suyu, Koliform, Kars, Microbiological, Physicochemical, Drinking water, Coliform
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bu çalışmada, Kars ili, içme suları mikrobiyolojik ve fizikokimyasal kirlilik bakımından incelendi. Çalışma, 1 Kasım 2014 ile 30 Nisan 2015 tarihleri arasında yapıldı.Araştırma alanı için20istasyon belirlendi. Su numuneleri alındı. Mikrobiyolojik su örneklerinde, koliform, E.coli, C.perfinges, ve sülfit redükte eden anaeroplar, gibi mikrobiyolojik değişkenler incelendi. Fizikokimyasal açıdan renk, koku, tat, pH, elektriksel iletkenlik, nitrat, nitrit kalsiyum gibi değişkenler analiz edildi. Analiz edilen örneklerde Mart-Nisan aylarında mikrobiyal kirlenme ve nitrat düzeyinde artış olduğu, 9 istasyonda mikrobiyolojik kirlilik saptandı. Depo ve şebeke sularında uzun süre kirlilik indikatörü olan C.perfinges'e 4 istasyonda rastlandı. Enterekoklar 8 istasyonda, sülfit indirgeyen anaeroplar 2istasyondave P.aureginosa 2 istasyonda tespit edildi. Sonuç olarak Kars ilindeki suların Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanmış olan insani tüketim amaçlı sular hakkında yönetmeliğe ve uluslararası normlara uygun olduğu belirlendi.
Özet (Çeviri)
This study was investigated the microbiological and physicochemical pollution levels drinking water in Kars province.The study was conducted between November 1, 2014 and April 30, 2015. 20 stations in the study area were identified. Water samples were taken. In microbiological water samples, such variables coliform, E. coli, C.perfinges, and sulphide-reducing anaerobes were examined, Physico-chemical aspects such as color, odor, taste, pH, electrical conductivity, calcium, nitrate and nitrite were analyzed. In the analyzed samples in March-April, an increase of microbial contamination can be seen these months in which an increase in nitrate levels and microbiological contamination were detected in 9 station. C.perfinges which long-term contamination indicator in tank and water mains have been found in 4 station. It was determined that enterococcus were 8 stations, sulphide-reducing anaerobes were 2stations and P.aureginosa was 2stations. According to the results of this analysis, waters in Kars province were determinedthat according to theregulations on water intended for human consumption published by the Ministry of Health and international norms.