Öngerilmeli beton kolonların analiz ve tasarımı
Analysis and design of prestressed concrete columns
- Tez No: 212608
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL HAKKI ÇAĞATAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, İnşaat Mühendisliği, Engineering Sciences, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Öngerilme, Öngerilmeli beton, Öngerilmeli beton kolonlar, Prestressed, Prestressed concrete, Prestressed concrete columns
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Öngerilmeli beton kolonların tasarımında nominal eksenel yük ve moment değerlerini belirlemek uzun islemler gerektirmektedir. Bu nedenle tasarım için gerekli olan eksenel yük - moment değerlerini belirleyecek bir bilgisayar programı zaman ve doğruluk açısından gerekli olmaktadır. Bu çalısmada narin ve narin olmayan öngerilmeli beton kolonların tasarımını yapan bir bilgisayar programı hazırlanmıstır. Program eksenel yük - moment değerlerini doğrulukla bulmakta ve eksenel yük - moment etkilesim diyagramını çizmektedir. Yapılan bilgisayar programı ile literatürde mevcut bazı örnekler çözülmüs ve sonuçların uyum içinde olduğu görülmüstür.
Özet (Çeviri)
In design of prestressed concrete columns tedious computations are necessary to determinate nominal axial force and moment. For this reason a computer program is needed for rapid and acurate determination of axial force and moments of prestressed concrete columns. In this study, a computer program has been prepared for designing the prestressed concrete columns. The program determines the reguired nominal axial force - moment and draws the axial force - moment interaction diagram of prestressed concrete columns. Various examples that are avaible in the literature have been solved using the aforementioned program and results were found to be good in agreement.