İstatistiksel süreç kontrolü ve uygulamalar
Statistical process control and its apllications
  1. Tez No: 212609
  2. Yazar: TUĞBA ÇOLAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİKRİ AKDENİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İstatistik, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: İstatistiksel süreç kontrolü, istatistiksel teknikler, istatistiksel uygulamalar, Statistical process control, statistical techniques, statistical applications
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
İstatistiksel süreç kontrolünün temel amacı değişimin özel nedenlerini ortadan kaldırarak sürecin kontrol altında tutulmasını sağlamaktır. Kritik süreç değişkenlerinin kontrol altında tutulması ve kontrol dışı durumları oluşturan nedenlerin ortadan kaldırılmasıyla sürecin daha da iyileştirilmesi hedeflenmiştir. Bu çalışmada, istatistiksel süreç kontrolü teknikleri uygulamalarıyla birlikte incelenmiştir. Bu teknikler farklı sektörlerde sıklıkla kullanılmaktadır. Böylece kaliteyi kontrol altına almak, yüksek kalite sağlamak, verimliliği arttırmak, müşteri memnuniyetini arttırmak ve maliyeti minimize ederek işletmelerin karlılığını sürekli hale getirmek mümkün olabilmektedir.
Özet (Çeviri)
Primary aim of statistical process control is to eliminate the special reasons of change and to maintain the process under control. To maintain the critical process variables under control and improve the process through eliminating assignable causes are aimed. In this study, statistical process control techniques with applications particularly are investigated. This techniques are frequently used in different areas and projects. Therefore to keep the quality under control, to obtain high quality, to raise productivity and customer satisfaction, minimum cost and overall increased profitability are possible.