Bazı kiraz çeşitlerinin farklı anaçlar üzerindeki verim ve kalite özellikleri
Effects of different rootstocks on the yield and fruit quality of some sweet cherry cultivars
- Tez No: 212615
- Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR AKÇA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Kiraz, Anaç, Gisel A® 5, Gisel A® 6, Prunus mahalep, Sweet cherry, Rootstock, Gisel A® 5, Gisel A® 6, Prunus mahalep
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu arastırmada Gisel A® 5, Gisel A® 6 ve Mahlep ( Prunus mahalep) anaçları üzerine asılanmıs 0900 Ziraat, Stark Gold, Stella, Vista, Lambert ve Salihli çesitlerinin performansları 4 yaslı agaçlarda Tokat- Turhal ekolojik sartlarında yer alan Vasfi Diren Kazova Tarım sletmesinde incelenmistir. Arastırma bahçesinde damlama sulama sistemi kurulmustur. Mahlep ve Gisel® A 6 ile karsılastırıldıgı zaman Gisel A® 5 anacının önemli derecede agaç gelisimini azalttıgı saptanmıstır. 3. yas sonunda gövde kesit alanı Gisel A® 5, Gisel A® 6 ve Mahlep anacı üzerine asılı 0900 çesidinde sırasıyla 25.51 cm2, 48.99 cm2 ve 30.47 cm2 bulunmustur. SÇKM miktarı anaçtan etkilenmemistir. Kirazlarda meyve kalitesi meyve çapı ile belirlenmektedir. ncelenen kiraz çesitlerinde en yüksek meyve çapı 0900 Ziraat/ Gisel A® 5 (24.64 mm) kombinasyonunda belirlenmistir. Gisel A® 5, Gisel A® 6 ve Mahlep üzerine asılı 0900 kiraz çesidinde en yüksek meyve agırlıgı 7.95 gr (0900 Ziraat/ Gisel A® 5) olarak saptanmıstır. Entansif meyve yetistiriciliginde sadece çesit seçimine degil anaç seçiminede dikkat etmek gerekir. Arastırma sonuçlarına göre Gisel A® 5 anacının agaçlarda devrilmeye neden olmasından dolayı sorunlar yasanmıstır.
Özet (Çeviri)
In this study the influence of Gisel A® 5, Gisel A® 6 and Prunus mahalep rootstocks on the growth and fruit quality of 0900 Ziraat, Stark Gold, Stella, Vista, Lambert and Salihli sweet cherry was investigated at the Vasfi Diren Kazova Agricultural Production Center at Turhal from 2005 to 2007. In the research orchard a drip irrigation system was installed. Compared to Prunus mahalep with Gisel A® 5, Gisel A® 6, Gisel A® 5 reduced significantly tree growth. Trunk cross sectional area of sweet cherry 0900 at the end of the 3 rd year was 25.51 cm2, 48.99 cm2 and 30.47 cm2 on grafted Gisel A® 5, Gisel A® 6 and Prunus mahalep respectively. The soluble solid were not effected by rootstocks. The fruit quality is determined by fruit diameter in sweet cherry. The highest fruit diameter was determined in 0900 Ziraat/ Gisel A® 5 combinations. The highest fruit weight was determined in the 0900 sweet cherry cultivar grafted on Gisel A® 5 as 7.95 gr. In intensive fruit production not only chosen cultivars but also the rootstock should be chosen carefully. The trees that are grafted on Gisel A® 5 collapsed down.