Nükleer kabuk model kullanılarak bazı hafif çekirdeklerin enerji seviyelerinin hesaplanması
Calculation of the energy levels of some light nuclei by using shell model
- Tez No: 212625
- Danışmanlar: PROF. DR. BAHTİYAR MEHMETOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Astronomi ve Uzay Bilimleri, Fizik ve Fizik Mühendisliği, Astronomy and Space Sciences, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çekirdeklerin enerji seviyeleri, Kabuk modeli, Clebsh-Gordan katsayıları, Konfigürasyon karışımı, Energy levels, Shell model, Clebsh-Gordan coefficients, Configuration mixing
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalışmada çekirdeğin Kabuk modeli kullanılarak çekirdeklerin enerji seviyelerinin enerjisi için oluşturulan formüller yeni yöntemle hesaplanmıştır. Bu formüller kullanılarak bazı hafif çekirdeklerin ( 30 14 16 Si , 24 12 12 Mg , 22 10 12 Ne , 32 16 16 S ) enerji seviyelerinin enerjileri, saf ve karışık durumlar için hesaplanmıştır. Enerji seviyelerinin incelenmesinde kullanılan modelden elde edilen sonuçlar literatürdeki benzer çalışmaların teorik ve deneysel sonuçları ile karşılaştırılmıştır ve uyum içinde olduğu görülmüştür. Hesaplamalardan görülmüştür ki genel olarak hafif çekirdeklerin enerji seviyelerinin incelenmesinde konfigürasyon karışımı dikkate alınırsa alınan sonuçlar daha hassas olur.
Özet (Çeviri)
In this study the formulas which are established by using the nuclear Shell model for energy levels of nucleus have been investigated from a new method. By using these formulas the energy levels of some light nuclei ( 30 14 16 Si , 24 12 12 Mg , 22 10 12 Ne , 32 16 16 S ) have been calculated for pure and mixed states. The results obtained from the model which is used to investigate the energy levels have been compared to the theoretical and experimental data from literature and it has seen been seen that the obtained results are in good agreement with those data. From calculations it has been seen that if we take account the configuration mixing in investigation of energy levels of light nucleus obtained results are more accurate.