Doğu Anadolu orijinli bazı torf materyallerinin domateste (Lycopersicon lycopersicum L.) fide kalitesi ve verim üzerine etkileri
Effect of different torf materials on seedling quality and yield of tomato (Lycopersicon lycopersicum L.) obtained from Eastern Anatolia
- Tez No: 212633
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ ECE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Tomato, Peat, Seedling, Yield
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 40
Özet
Bu çalısma 2005-2006 yıllarında 2 yıl süreyle Erzincan Bahçe Kültürleri Arastırma Enstitüsü Uygulama ve Arastırma serasında yürütülmüstür. Çalısmada; Erzurum, Erzincan ve Van yörelerinden elde edilen torf materyalleri ile ticari bir torf materyalinde domates fidesi yetistirilmis ve elde edilen bu domates fideleri seraya dikilerek verimlilikleri incelenmistir. Denemede torf materyallerine 10:2 oranında perlit katılmıstır. Yetistirilen fidelerde yapılan gözlemlerde en iyi sonuç kontrol materyalinden elde edilirken bunu Erzurum, Erzincan ve Van materyalleri izlemistir. Denemede bitkisel materyal olarak Safir Fı sırık domates çesidi kullanılmıstır. Yetistirilen fideler dikim olgunluguna gelince seraya 80 x 40 cm mesafede dikilmistir. Deneme tesadüf blokları deneme desenine göre üç tekerrürlü olarak kurulmustur. Sonuçlar TARST istatistik programına göre degerlendirilmistir. Yapılan gözlemlere göre en iyi sonuç yine kontrol materyalinden elde edilmistir. Bunu Erzurum materyali izlemistir. En yüksek toplam verim kontrol materyalinde 211.48 t/ha olmustur. Bunu sırasıyla Erzurum (191.20 t/ha), Van (150.68 t/ha) ve Erzincan (146.51 t/ha) materyalleri takip etmistir. Anahtar Kelimeler : Domates, Torf, Fide, Verim.
Özet (Çeviri)
This study was conducted in greenhouses of Erzincan Horticultural Research Institute in 2005 and 2006. Peat materials obtained from Erzurum, Erzincan and Van regions and a commercial peat material were used to grow tomato seedlings. These seedlings, then, were planted to soils to investigate theirs yields. Peat materials were mixed with perlite with 10:2 ratio. The commercial peat (control treatment) was found to be the most suitable media for seedling production followed by peat materials from Erzurum, Erzincan and Van. In the study, tomato plant (Safir Fı) was used. Grown seedlings were planted to greenhouses with 80 x 40 cm distances. Random block experiment design with 3 replicates was utilized. Data from the experiments were analyzed using TARIST statistical software and the best result was obtained from the control treatment followed by the peat material from Erzurum. The total highest yield was 211.48 t/ha with control treatment. This was followed by materials from Erzurum (191.20 t/ha), Van (150.68 t/ha), and Erzincan (146.51 t/ha).