Sütleğen (Euphorbia aleppica L.) bitkisinin sekonder metabolitlerinin saflaştırılması, karakterizasyonu ve bazı biyolojik aktivitelerinin incelenmesi
The investigation of seconder metabolite purification chracterization and some biologial activities of Euphorbia aleppica L. plant
  1. Tez No: 212634
  2. Yazar: KÜRŞAT DULKADİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM DEMİRTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Euphorbia aleppica L, Antioxidant activity, Extraction periods, Sitophilus granarius, Sitophilus oryzae, Fummigant effects
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu çalısmada Euphorbia aleppica L. bitkisinin antioksidant aktivitesi incelenerek tahıl depo zararlıları olan Sitophilus granarius (Buğday biti) ve Sitophilus oryzae (Prinç Biti) kültürleri üzerindeki fumigant etkileri arastırılmıstır. Alınan olumlu denemeler sonucu etken madde spektroskopik yöntemlerle aydınlatılmıstır. Öncelikle yapılan antioksidant aktivite denemelerinde, bitkinin hekzan, kloroform, metanol, etilasetat ve su ii çözeltileri ile alınan ekstrelerinin tümünün antioksidant aktiviteye sahip olduğu belirlenmistir. Apolar çözücülerde alınan ekstrelerin aktivitelerinin daha uzun zaman periyodunda arttığı, polar çözücüler ile alınan ekstrelerin aktivitelerinin ise uzun zaman periyodunda değismediği veya bir miktar azaldığı sonucuna varılmıstır. Ekstreler kromatografik yöntemlerle fraksiyonlara ayrılarak bu fraksiyonların 24, 48, 72 saat zaman aralığında tahıl depo zararlıları olan Sitophilus granarius (buğday biti) ve Sitophilus oryzae (pirinç biti) kültürleri üzerindeki fumigant etki denemelerine geçilmistir. Fumigant etki testleri -iki zararlının da aynı insektisitlere aynı tepkileri verdikleri için (Yıldırım E. ve ark., 2001)- ülkemiz sartlarında daha çok bulunan Sitophilus granarius (buğday biti) üzerinde uygulanmıstır. Ölüm oranları her üç zaman aralığında oldukça yüksek olarak bulunan fraksiyon alınarak madde tayini yapılmıstır. Uygulanan ¹H NMR, IR ve ¹³C NMR gibi spektroskopik yöntemler ve bulgular sonucu, literatür bilgileri ısığında ve de ince tabakada madde karsılastırma denemelerinde etken maddenin Euphorbia aleppica L. bitkisinden elde edilen terpen türü zehirli bir bilesik olduğu anlasılmıstır. Anahtar Kelimeler Euphorbia aleppica L., Antioksidant aktivite, Ekstraksiyon periyotları, Sitophilus granarius, Sitophilus oryzae, Fumigant Etki.
Özet (Çeviri)
In this study, antioxidant activity of Euphorbia aleppica L. plant investigated to fungimant effect of deposit detrimentals (Sitophilus granarius and Sitophilus oryzae). After taking the good results, spektroscopic investigation was performed on theese extracts. The antioxidant activities of Euphorbia aleppica were investigated in this study. iv The results showed that all of the fractions of hexane, CHCl3, EtOAc, MeOH and water possessed antioxidant activities. The antioxidant activity of nonpolar solvent fractions increased in longer extraction time periods, but polar solvent fractions was similar or slightly decreased in longer extraction time periods. After taking the fractions of extracts, the fractions applied to the Sitophilus granarius and Sitophilus oryzae cultured in different time period of 24, 48, 72 hours. Because of the similar fummigant effect to both insecticide, we applied only to Sitophilus granarius. The fractions which have got higher mortality rate in all time periods investigated for identifiction of effected compounds. Spectroscopic methods as ¹H, ¹³C - NMR, IR and thin layer chromotography applied to the pure compounds for the indentification of effected compounds identified as terpene.