Taflan (Laurocerasus officinalis roem) bitkisinin çekirdek, meyve ve yapraklarının mevsim değişikliğine göre antioksidan aktivitelerinin belirlenmesi ve fenolik bileşik tayini
Effect of the climatic changes on antioxidant activity and phenolic compounds of Laurocerasus officinalis roem
- Tez No: 212638
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MAHFUZ ELMASTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Kimya, Biochemistry, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Antioksidan, Total Fenolik Bilesikler, Aktivite Testleri, Saflastırma, Antioxidant, Total Fenolic Compounds, Activity Testes, Purification
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Günümüzde antioksidanların gıda sanayinde kullanımı oldukça yaygın olup hemen hemen tükettigimiz her ürüne antioksidan maddeler katılmaktadır. Bunlar gıdaları bozulmaya karsı koruyup onların daha uzun süreli saklanmasını saglar, bunlardan bazıları bütillenmis hidroksi toluen (BHT) ve bütillenmis hidroksi anisol (BHA) bilesikleridir ancak bunların toksik etkilerinden süphelenilmektedir. Bu nedenle son yıllarda yeni, daha güvenli ve ucuz antioksidan maddelerin bulunması için dogal ürünler üzerinde yaygın çalısmalar yapılmaktadır Antioksidanlar vücutta çok kısa ömürlü fakat saldırgan olan serbest radikaller diye adlandırılan moleküllerle savasırlar. Eger serbest radikaller nötralize edilmezlerse vücutta ciddi hasarlara neden olabilirler. Bu çalısmada taflan bitkisinin yaprak, meyve ve çekirdeklerinin hasat döneminin antioksidan kapasite ve fenolik bilesiklerin üzerine etkisi arastırılması amaçlanmıstır. Bitki kısımlarının etil alkol ekstresi hazırlandı, bu ekstrelerin total antioksidan aktivite, serbest radikal giderme aktivite, fenolik bilesik tayini ve indirgeme gücü aktiviteleri belirlendi. Bu çalısmada elde edilen sonuçlara göre taflan bitkisinin yaprak, meyve ve çekirdeklerinin antioksidan kapasitesi hasat döneminin etkisi olmadıgı görülmüstür. Ayrıca taflan bitkisinin antioksidan kapasitesinin en yüksek olan kısmın yaprakları oldugu sonucuna varılmıstır.
Özet (Çeviri)
At the present time, the antioxidants are widely used at the nutrient industry and they are added nearly to every products consumed by the human beings. The antioxidants protect the foods against to decay and enable to keep them for a long time. Some of them are butylated hydroxytoluene (BHT) and butylated hydroxyanisol (BHA) compounds; however, their toxic effects are not clear. For this reason, at the present time to get more trustworthy and cheaper antioxidants, the studies on the natural sources have an increase. The antioxidants struggle with the molecules called as free radicals which are harmful but don?t have a long lifetime in an organism. If the free radicals are not taken under control, they may cause serious harm in the organism. n this study, the objective is to evaluate the effect of climatic changes on the antioxidant activity and fenolic compounds of laurocerasus officinalis roem. For this purpose, ethanolic extract of laurocerasus officinalis roem. was prepared and total antioxidant activity, DPPH activity and reduction power activity were carried out for determination of antioxidant capacity. According to the results, it was obtained that there is no effect of climatic changes on the antioxidant capacity and total fenolic compound. In addition, it was observed that the highest antioxidant capacity of this plant was its leaves.