Inconel 718'in delinebilirliğinin araştırılması
Investigation of drillability of Inconel 718
- Tez No: 212693
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KASIM HABALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Inconel 718, delme, delik kalitesi, yüzey pürüzlülüğü, Inconel 718, drilling, hole quality, surface roughness
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışmanın amacı, Inconel 718'in delinebilirliği için kuru kesme koşulları altında optimum delme şartlarını tespit etmektir. Bu amaçla, süper alaşım Inconel 718'in kaplamalı ve kaplamasız karbür matkaplarla delinmesi esnasında kesme parametrelerinin; kesme kuvvetleri, yüzey pürüzlülüğü, delik kalitesi ve talaş oluşumu üzerindeki etkisi analiz edilerek, grafik ve resimlerle açıklanmıştır. Kaplamasız, TiN ve TiAlN kaplı karbür matkaplar kullanılarak kuru kesme şartlarında CNC dik işleme merkezinde talaş kaldırılmıştır. Kesme parametreleri olarak dört farklı kesme hızı 10, 12,5, 15, 17,5 m/min ve üç farklı ilerleme 0,05, 0,075, 0,1 mm/rev kullanılmıştır. Bu kesme parametreleri kullanılarak 5 mm çapında matkaplarla 8 mm derinliğinde kör delikler delinmiştir. Kesme kuvvetleri, yüzey pürüzlülüğü, delik çap ve dairesellikleri ölçülmüş ve bu ölçümler ışığında kesici takımlar arasında mukayese yoluyla bir değerlendirme yapılmıştır. Inconel 718'in kuru kesme şartlarında delinmesinde en iyi performans kaplamasız takımlardan alınırken en kötü sonuçlar ise TiAlN kaplı takımlardan alınmıştır. Yüksek kesme hızı ve ilerleme kombinasyonlarında takım performansı ve delik kalitesinin düştüğü görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine optimum drilling conditions for Inconel 718 drillability under dry cutting conditions. For this purpose when drilling Inconel 718 with coated and uncoated drills cutting parameters have been explained with graphics and pictures by analizing their effects on cutting forces, surface roughness, hole quality and chip formation. Drilling operation were performed on a CNC vertical machining center using uncoated, TiN and TiAlN coated carbide drills in dry cutting conditions. As a cutting paramaters, four cutting speeds (10, 12.5, 15, 17.5 m/min) and three different feed rates (0.05, 0.075, 0.1 mm/rev) have been used. Blind holes having 8 mm depth were drilled with 5 mm drills using this cutting parameters. Cutting forces, surface roughness, hole diameter and ovalibility were measured and the evaluated. By comparing the cutting tools according to these measurement. The best performance was obtained from uncoated cutting tools when drilling Inconel 718 under dry cutting conditions. On the other hand, the worst results were reached from TiAlN coated cutting tools. It was observed that cutting tools performance and hole quality decreased in the combinations of high cutting speed and feed rate.