Multi-afin polinom ailelerinin hurwitz kararlılığı
The hurwitz stability of the multi-affine polynomial families
- Tez No: 212694
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TANER BÜYÜKKÖROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Gürbüz Kararlılık, Multilineer Polinomlar Ailesi, Matrisler Politopu, Robust Stable, Multilineer Polynomials Family, Polytope of Matrices
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Bu tez çalışmasında multilineer polinomlar ailesinin gürbüz kararlılığı ele alınmıştır. Aralık polinomlar ailesi ve polinomlar politopunun gürbüz kararlılığı için bilinen sonuçlara değinilmiş ve bu sonuçların multilineer polinomlar ailesinde geçerli olmadığı ile ilgili karşıt örnekler verilmiştir. Kenar teoremine göre, bir polinomlar politopunda tüm kenarlar kararlıysa polinomlar politopu da kararlıdır. Herhangi bir matrisler politopu için kenar teoremi geçerli değildir. Kenar teoreminin geçerli olduğu özel bir matrisler politopu incelenmiştir. Multilineer polinomlar ailesinin gürbüz kararlılığı için yeter koşul veren dönüşüm teoremi (Mapping Theorem) ele alınmış ve ailenin değer kümesine göre dönüşüm teoreminin gerek ve yeter koşulu da verdiği özel bir durum incelenmiştir. İki parametreli multilineer polinomlar ailesinin kararlılığı araştırılmıştır. Belirsiz parametre sayısının düşük olduğu multilineer polinomlar ailesinin kararlılık testi için verimli olabilecek bir yöntemden bahsedilmiştir. Bu yöntemle polinom denklem sistemlerinin kutu üzerinde çözümünün olup olmadığı incelenebilir. Ele alınan multilineer polinomlar ailesi gürbüz kararlı ise bu yöntem sonlu adımda sonuç vermektedir. Verilen teoremlerle ilgili örnekler incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the robust stability of the multilineer polynomials family is considered. The results which are known in the interval polynomials family and polytope of polynomials are given. Counter examples are provided and it is determined that this results do not valid in the multilineer polynomials family. According to edge theorem; if all edges are stable in the polytope of polynomials, polytope of polynomials is stable too. The edge theorem does not valid in the any polytope of matrices. A particular polytope of matrices in which the Edge Theorem is valid are investigated. The Mapping Theorem which leads to a sufficient condition for robust stability of multilineer polynomial family is considered. Also it is shown that the Mapping Theorem leads to a necessary and sufficient condition for robust stability of particular case according to character of value set. A method which can be efficiently for test of stability in the multilineer polynomials family whose number of uncertain parameters is low is noticed. This method can be use for control whether a system of polynomial equation has a solution on a box or not. If the multilineer polynomials family is stable, the method results in the finite step. The several examples related with theorems are investigated.