Zeminle temas eden yapı kabuğu için ekonomik ısıl yalıtım kalınlığının seçilmesinde kullanılabilecek bir model
A model which can be used for selecting economic thermal insulation thickness for the building envelope that contacts the ground
- Tez No: 212696
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLSER ÇELEBİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Zemin, yapı kabuğu, ısıl yalıtım, optimizasyon modeli, ekonomik analiz, Ground, building envelope, thermal insulation, optimization model, economic analysis
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Bölümü
- Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 209
Özet
Bu çalışmada, zeminle temas eden yapı kabuğu için ekonomik yarar açısından en uygun ısıl yalıtım kalınlık seçeneğinin belirlenmesinde kullanılabilecek ve;?zeminle temas eden yapı kabuğunun tüm geometrik özellikleri için hesap olanağı sunabilen esneklikte olacak,?zeminle temas eden yapı kabuğu için, sadece ürün standardizasyonu açısından kabul edilebilirliği olan ısıl yalıtım kalınlık seçenekleri içinden ekonomik yarar açısından en uygununun seçilebilmesine olanak tanıyacak,?pratik olarak kullanılabilmesini sağlayacak kadar kısa sürede, doğru ve güvenilir sonuç verecekbir optimizasyon modeli geliştirilmesi amaçlanmıştır. Bu bağlamda, öncelikle geliştirilecek optimizasyon modelinde kullanılabilecek ne tür ısıl yalıtım konfigürasyonları, optimizasyon prosedürleri ve hesaplama yöntemleri bulunduğu araştırılmış, daha sonra, bunlardan amaçlanan özelliklere sahip olanları belirlenerek yeni bir optimizasyon modeli için bir araya getirilmiştir.Türkiye'de zeminle temas eden yapı kabuğunun duvar ve döşeme bileşenlerinde kullanılması gereken ısıl yalıtım kalınlıklarının ve bu ısıl yalıtım kalınlıklarının kullanılması ile elde edilecek ekonomik yararın;?zeminle temas eden yapı kabuğunun geometrik özelliklerine,?iklim koşullarına ve?yakıt türlerinegöre nasıl bir değişiklik gösterdiği de araştırılmış ve geliştirilen modelin kullanılması ile şu sonuçlar elde edilmiştir: Duvar ve döşemede kullanılması gereken ısıl yalıtım kalınlıkları ve bu ısıl yalıtım kalınlıklarının kullanılması ile elde edilecek ekonomik yarar; yapının zeminle temas eden döşemesinin zemin yüzeyine göre derinlik değeri azaldıkça, iklim koşulları sertleştikçe ve toplam yakıt maliyeti daha yüksek olan bir yakıt türü kullanıldığı zaman kademeli olarak artmaktadır. Yapının döşeme alanı azaldıkça ve yapı için daha büyük döşeme çevre uzunluğuna yol açacak bir form kullanıldığında ise sadece döşemenin değerlerinde kademeli bir artış olmaktadır. Elde edilen sonuçların, literatürde yer alan çalışmalarla uyumlu olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to develop an optimization model which can be used for determining the most appropriate thermal insulation thickness alternative in terms of economic benefit for the building envelope that contacts the ground and which will?have flexibility that offer calculation opportunity for all building envelope geometry that contacts the ground,?allow to select the most appropriate alternative in terms of economic benefit among the thermal insulation thickness alternatives that are acceptable according to product standardization for the building envelope that contacts the ground,?give accurate and reliable results in a short time that will make the model useful in practical terms.In this context, first, thermal insulation configuration, optimization procedure and calculation method alternatives were investigated, then the ones that had the desired features were merged to form a new optimization model.It was also investigated that how the insulation thicknesses that must be used at the wall and floor components of the building envelope that contacts the ground and the economic benefit obtained by using this thermal insulation thicknesses varying according to;?the geometric features of the building envelope that contacts the ground,?climatic conditions and?the fuel typein Turkey and these results were obtained by using the model that was developed: The insulation thicknesses that must be used at the wall and floor components of the building envelope that contacts the ground and the economic benefit which will be obtained by using this thermal insulation thicknesses increase gradually when the depth of the building?s floor that contacts the ground decreases according to the surface of the ground, the climatic conditions become severe and a more costly fuel type is used. Only the floor?s values increase gradually when the building?s floor area decreases and a building form that causes higher perimeter values is used. It was determined that the results match with the studies in literature.