Hava trafik yol kontrol sektöründeki çatışmaların bilgi tabanlı karar destek aracıyla çözümü
The resolution of conflicts in air traffic en route control sector by knowledge based decision support tool
- Tez No: 212695
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYDAN CAVCAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ulaşım, Transportation
- Anahtar Kelimeler: Hava Trafik Kontrol, Karar Destek Sistemleri, Çatışma Çözümü, Kontrolör Bilgisi, Air Traffic Control, Decision Support Systems, Conflict Resolution, Controller Knowledge
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sivil Havacılık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu tezde hava trafik yol kontrol sektöründe tespit edilmiş olan ikili uçak çatışmalarının çözümü için tasarlanmış olan bilgi tabanlı bir karar destek aracı konu edilmiştir. Aracın çözüm yöntemi literatür araştırması ile elde edilen uzman hava trafik kontrolör bilgisine dayanmaktadır. Elde edilen bu bilgilerin gösterimi öncelikle kurallar biçiminde karar ağacında yapılmış, daha sonra Visual Basic programlama diline çevrilip programlanmıştır. Araç, kontrolörlerin çatışma çözümünü etkileyen faktörlerden 10 tanesini, ayırma stratejilerinden 8 tanesini kullanarak kontrolör bilgisini oluşturan birçok kurala göre çözümlerini üretmektedir. Bu çalışmada geliştirilen bilgi tabanlı aracın model tabanlı bir çatışma tespit ve çözüm sistemine entegre edilerek tam fonksiyonel olarak çalışması hedeflenmektedir. Elde aracı tam fonksiyonel kılacak böyle bir sistem olmadığı için aracın simülasyon değerlendirmeleri yapılamamıştır, fakat aracın muhtemel faydaları sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The subject of this thesis is a knowledge based decision support tool that was designed for the resolution of dual conflicts detected in air traffic en route control sector. The resolution method of the tool is based on expert air traffic controller knowledge that was obtained from literature research. The representation of this knowledge was firstly made in the form of decision tree, then transformed into Visual Basic programming language and programmed. The tool produces its resolutions by using 10 types of factors affecting controller conflict resolution and 8 types of separation strategies according to several rules form the controller knowledge. The knowledge based tool developed in this study is expected to be fully functional after being integrated into a model based conflict detection and resolution system. Because of unavailability of such a system that can make the tool fully functional, simulation evaluations couldn?t be done but expected benefits of the tool was presented.