Esnek üst yapılar ile rijit üst yapıların teknik ve ekonomik yönden karşılaştırılması
Technical and economical comparison of flexible and rigid pavements
  1. Tez No: 212827
  2. Yazar: ÜMİT GİRİŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KÜRŞAT ÇUBUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ulaşım, İnşaat Mühendisliği, Transportation, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Esnek kaplama, rijit kaplama, asfalt, bitüm
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 202
Özet
Bu çalışmada esnek ve rijit üstyapıların tasarımı, yapımı, kullanılan malzemeler, avantaj ve dezavantajları, bakım - onarım teknikleri irdelenmiş ve maliyet analizleri hazırlanmıştır. Her iki kaplama türünün tasarımına ilişkin geliştirilmiş farklı yöntemler vardır. Ancak hem ülkemizde hem de dünyada en çok kullanılan yöntemlerin başında AASHTO yöntemi gelmektedir. Esnek üstyapıların yapımında kullanılan ana madde bitüm olup, petrol türevli bir maddedir. Petrol konusunda dışa bağımlı olmamız bir dezavantaj olarak görülebilir. Ancak bitüm rafineride işlenen petrolün son türevidir ve asfalt betonu üretimi dışında kullanılma alanı çok azdır. Rijit kaplamaların üretilmesinde kullandığımız çimento, ülkemizde bol miktarda üretilmektedir. Ancak çimentoya, yol yapımından önce inşaat sektörünün diğer alanlarında daha çok ihtiyaç duyulmaktadır. Her iki kaplamanın da birbirine karşı avantaj ve dezavantajları vardır. Bu noktada yolun yapılacağı bölgenin karakteristik özellikleri (zeminin v sağlamlığı, iklim, trafik, topoğrafya, vs?) avantajlar ve dezavantajların değerlendirilmesi açısından belirleyici olmaktadır. Ülkemiz, esnek kaplamalı yolların yapımı, bakım-onarımı konusunda oldukça gelişmiş durumdadır. Bu konuda hem iş hacmi, hem kullanılan araç-gereç hem de yetişmiş insan bakımından oldukça kuvvetli bir potansiyel bulunmaktadır. Ancak rijit kaplamalı yolların yapımı, bakımonarımı konusunda henüz yeterli tecrübe, araç-gereç ve yetişmiş insan bulunmamaktadır. Her iki türe ait yapım ve bakım-onarım maliyetleri, başta yolun oturacağı taban zemininin sağlamlığı, üzerinden geçecek trafiğin hacmi ve kompozisyonu başta olmak üzere birtakım parametrelere bağlıdır. Ancak yapılan maliyet analizlerinden anlaşılmaktadır ki, esnek kaplamalı yollar ülkemiz koşullarında rijit kaplamalı yollara göre daha ekonomik görünmektedir. Bunun nedenlerinin başında ise rijit kaplamalı yolların yapımında kullanılan çimentonun fiyatında görülen yüksek artışlar gelmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, flexible and rigid pavement design, construction, materials used in construction, advantages and disadvantages, maintenance?repair technologies have been analysed and cost analysies prepared. There are different methods improved for designing of the two pavement types. But the most common method both in our country and in the world, is the AASHTO method . The basic material used by the constuction of flexible pavements is the bitum, which is produced from petroleum. It seems, there is a disadvantage that we are dependent on foreign petroleum, but the bitum is the last derivative product of petroleum in the refinery and it is has a very small usage area except the production of asphalt concrete. The cement, which we use for the production of rigid pavements, is produced widely in our country. But we need the cement more for the other areas of construction sector than highway construction. vii Every two pavement types has both advantages and disadvantages. But the characteristic specifications of the region (strenght of the soil, climate, traffic, topography etc?), where the road will be constructed, are the basic criteria for evaluation of advantages and disadvantages. Our country has quite advanced experience about construction and maintenance of flexible?pavement roads. We have a big of potantial both the work volume, equipment and also experinced people. In the other hand there is no enough experienced people and equipment about construction and maintenance of rigid?pavement roads. The construction and maintanence costs of the two types depend on some parameters such as strengt of soil, the volume and composition of traffic volume. But the analyses show us that the flexible pavement roads seem more economic than the rigid-pavement roads in our country conditions. The main reason for that is the high increases in the cost of cement, which is used for the construction of rigidpavement roads. Key Words : Flexible pavement, rigid pavement, asphalt, bitumen