İyon baskılamaya dayanan katı-faz ekstraksiyon uygulamaları
Solid-phase extraction applications based on ion-imprinting
  1. Tez No: 212948
  2. Yazar: MUHARREM KARABÖRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RIDVAN SAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Moleküler baskılanmış polimerler, İyon baskılanmış polimerler, Nanokompozit, Demir, Organokil, Katı- faz ekstraksiyonu, Sıcaklık duyarlı polimerler, Önderiştirme, Molecularly imprinted polymers, Ion imprinted polymers, Nanocomposite, Iron, Organoclay, Solid-Phase Extraction, Thermo sensitive polymers, Preconcentration
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
Bu çalışmanın amacı, Fe(III) iyonlarını tanıyan iyon belleklere sahip, polimerik tabanlı Fe(III) baskılanmış yeni katı destekler geliştirilerek, bu katı desteklerde yer alan Fe(III) belleklerin Fe(III) iyonlarını bağlayabilme ve seçebilme özelliklerinin ortaya konulması ile bu katı desteklerin analitik uygulamalardaki etkinliğinin araştırılmasıdır. Bu çalışmanın ilk aşaması olan üç farklı katı desteğin sentez aşamasında; metakroilamido antipirin (MAAP) fonksiyonel monomer olarak kullanılmış ve kalıp iyon olan Fe(III) ile etkileştirilerek, MAAP-Fe(III) ön-kompleksi hazırlanmıştır. Sentezlenen önkompleks kullanılarak Fe(III) baskılanmış P(MAAP-Fe(III)-PQS) polimerik kuartamin simektit nanokompozit, sıcaklığa duyarlı Fe(III) iyonu baskılanmış P(NIPA-Fe(III)-MAAP) polimerik partiküller ve Fe(III) baskılı P(EDMA-Fe(III)- MAAP) mikrokürelerin sentezi gerçekleştirilmiştir. Daha sonra bu yapılardan, kalıp Fe(III) iyonu 4 M HNO3 ile uzaklaştırılmış ve Fe(III) iyonunu tanıyan bağlama bölgelerine sahip üç farklı katı destek elde edilmiştir. İkinci aşamada; bu katı desteklerin yapıları karakterizasyon çalışmalarıyla doğrulanmış ve bu desteklerin Fe(III) iyonlarının adsorpsiyon-desorpsiyon işlemlerinde kullanılabilirliği, adsorpsiyon izotermleri, diğer iyonlarında bulunduğu ortamda Al(III), Co(II), Zn(II), Cu(II), Ni(II), Fe(III) iyonlarına seçicilikleri ortaya konularak karşılaştırılmıştır. Son aşamada ise; katı desteklerin analitik uygulamalarda kullanılmasına yönelik olarak sulu çözeltilerdeki Fe(III) iyonlarının Fe(III) belleklere sahip katı desteklerle kesikli sistemlerde önderiştirmeleri ve atomik spektroskopi yöntemleriyle tayin performansı incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is the investigation of efficiency in analytical applications developing new solid polymeric sorbent materials which have Fe(III) ion template recognizing Fe(III) ions, introducing the ability of selectivity properties of these Fe(III) templates. In the first step of this study, which is formed by the synthesis of three different sorbent materials, methacryloylamido antipyrine (MAAP) has been used as a functional monomer and preorganization complex of MAAP-Fe(III) has been prepared by the interaction of MAAP and templated Fe(III) ion. By using synthesized preorganization complex, the synthesis of Fe(III) imprinted P(MAAP-Fe(III)PQS) simectite nanocomposite, thermosensitive Fe(III) ion imprinted P(NIPA-Fe(III)-MAAP) polymeric particles and Fe(III) imprinted P(EDMA-Fe(III)-MAAP) microbeads have been polymerized. After that, the solid Fe(III) ions have leached from these structures using 4 M HNO3 and three different sorbent materials which have binding sites selective to Fe(III) ions have been obtained. In the second step, the structures of these sorbent materials have been confirmed with the help of characterization studies and the usabilities of these sorbent materials in Fe (III) ions adsorption-desorption studies have been investigated comparing the adsorption isotherms and their selectivity in the presence of Al(III), Co(II), Zn(II), Cu(II), Ni(II) and Fe(III) ions existing together other ions in one enviroment. In the final step, in order to use sorbent materials in analytical applications, preconcentration of Fe(III) ions in aqueus solutions using Fe(III) templated sorbent materials in batch systems and the determination performance using atomic spectroscopy methods have been investigated.