Yer karosu süreç parametrelerinin faktöriyel tasarım ile incelenmesi
Invastigation of floor tile processing parameters with factorial design
- Tez No: 212951
- Danışmanlar: PROF. DR. NURAN AY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Seramik Mühendisliği, Ceramic Engineering
- Anahtar Kelimeler: Deney Tasarımı, Yer Karosu, Mukavemet, Su Emme, Experimental Design, Floor Tile, Strength, Water Absorbtion
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Seramik üretiminde ürün kalitesi hammadde ve üretim sürecindeki degiskenlere baglıdır. Ancak ilgili degiskenlerin fazla sayıda olması her bir degiskenin istenen sınırlar içinde tutulmasını güçlestirmektedir. Bu çalısmada, sekillendirme basıncı, pisirme sıcaklıgı, en yüksek sıcaklıkta bekleme süresi ve ısıtma hızının yer karosu nihai özellikleri üzerine etkisi arastırılmıstır. Deneyler, 2331 çok faktörlü deney tasarımı olarak tasarlanmıs olup, analiz sonucunda ana faktörlerin ve etkilesimlerinin etkisi belirlenmistir. Numuneler üzerinde küçülme, renk, su emme, yogunluk, gözenek, mukavemet ölçümleri yapılmıstır. Örneklerin minerolojik ve faz analizleri X-ısınları difraktometresi (XRD), mikroyapı incelemesi taramalı elektron mikroskobu (SEM) ile yapılmıstır. Sonuçlar MINITAB 13.20 istatistiksel paket programı ile analiz edilmistir. Nihai özellikler üzerinde etkili olan faktörlerin ana faktörler oldugu, etkilesim faktörlerinin etkili olmadıgı tespit edilmistir.
Özet (Çeviri)
In ceramic production the product quality is associated with raw materials and process parameters during production. However, the large number of related variables makes the controlling the each parameter in a specific limit difficult. In this study, the influence of compaction pressure, firing temperature, duration at maximum firing temperature and heating rate on the floor tile properties were investigated. Experiments were designed as 2331 multi-level factorial design and individual effects of main factors and their interactions were determined. Shrinkage, colour, water absorbtion, density, porosity, strength measurements of the specimens were determined. Minerological and phase analysis of the representative samples were analysed by X-ray diffraction (XRD), microstructure analysis were analysed by Scanning electron microscobe (SEM). Results were analysed with MINITAB 13.20 statistical software program. It has been found that main factors affect final properties of floor tile rather than interaction factors.