Bazı heterosiklik bileşiklerin mikrodalga yöntemi ile sentezi
Synthesis of some heterocyclics with microwave
  1. Tez No: 212952
  2. Yazar: FERDA İSLAM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DİLEK ELMALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Stetter Reaksiyonu, Paal-Knorr Reaksiyonu, MikrodalgaSentezi, DFT, Stetter Reaction, Paal-Knorr Reaction, Microwave Synthesis, DFT
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışmada 1,4-dikarbonil türevleri ve bu türevler kullanılarak 2,5-disübstitüe pirol türevleri sentezlendi.Çalışmada Stetter reaksiyonuyla katalizör olarak tiazolyum tuzu varlığında,aprotik çözücüde heterosiklik aldehitlerle vinil ketondan 1,4-dikarbonil türevlerigeleneksel yöntemle ve mikrodalga yöntemiyle oluşturuldu ve yapılarıspektroskopik yöntemlerle aydınlatıldı. Elde edilen 1,4-dikarbonil türevlerikullanılarak Paal-Knorr reaksiyonuyla 2,5-disübstitüe pirol bileşikleri mikrodalgayöntemi ile sentezlendi.Çalışmada sentezlenen 2,5-disübstitüe pirol türevlerinin spektroskopik teknikile saptanan verilerine ek olarak DFT yöntemi ile B3LYP/6-31(G) temel alınarakteorik IR ve NMR değerleri hesaplandı. Deneysel ve teorik olarak hesaplanansonuçlar karşılaştırıldı.
Özet (Çeviri)
In this study, derivatives of 1,4-dicarbonyl compounds and 2,5-disubstitutedpyyrole derivatives were synthesized by using these compoundsIn the presence of thiazolium salt catalyst, heterocyclic aldehydes added tovinyl ketones in aprotic solvents to form 1,4-diketones both in traditional methodsand in microwave method according to Stetter reaction,. The synthesized moleculeswere characterized by using spectroscopic methods. According to Paal-Knorrreaction, 2,5-disubstituted pyrrole compounds were synthesized from the 1,4-dicarbonyl compounds with microwave methods.In addition to the spectroscopic datas of the synthesized 2,5-disubstitutedpyrrole derivatives, theoritical IR and NMR datas were calculated by using B3LYPmethod with 6-31G(d) basis set. The results obtained from DFT calculations havebeen compared with the experimental values.