Fenol türü bazı model bileşiklerin homojen ve heterojen kobalt-, demir- ve bakır-ftalosiyanin tetrasülfonat katalizörleri içeren ortamlardaki oksidasyonu
Oxidation of some phenols in the presence of homogeneous and heterogenous cobalt-, iron- and copper-phthalocyanine tetrasulfonate catalysts
  1. Tez No: 212967
  2. Yazar: YASEMİN ÇİMEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAYRETTİN TÜRK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Oksidasyon, Metaloftalosiyanin tetrasülfonat, Katalizör, 6- Di-tert-butilfenol, 6-Triklorofenol, 6-Trimetilfenol
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizikokimya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
Bu tez çalışmasında demir-ftalosiyanin tetrasülfonat ([FePcTS]), kobaltftalosiyanin tetrasülfonat ([CoPcTS]) ve bakır-ftalosiyanin tetrasülfonat ([CuPcTS]) katalizörleri tarafından katalizlenen bazı fenol model bileşiklerin oksidasyonu araştırılmıştır. Bu homojen katalizörler ile 2,6-di-tert-butilfenol (DTBP) ve 2,4,6-triklorofenolün (TCP) oksidasyonlarında oksidant olarak tertbutilhidroperoksit (ButOOH), 2,3,6-trimetilfenolün (TMP) oksidasyonunda oksidant olarak hem ButOOH hem de okzon (potasyum peroksimonosülfat) kullanılmıştır. Ayrıca Amberlite-IRA 900 reçinesine bağlanmış [FePcTS] heterojen katalizör kullanılarak DTBP'nin ButOOH ile oksidasyonu da araştırılmıştır. Reaksiyonlar hacimce %10-20 su içeren metanol çözeltilerinde oda sıcaklığında yürütülmüş ve oksidasyonlar üzerine substrat, katalizör ve oksidant derişimlerinin etkileri incelenmiştir. Reaksiyon karışımlarının ürün bileşimleri GC-MS ve 1H NMR kullanılarak belirlenmiş ve nicel analizleri GC kullanılarak yapılmıştır. Kullanılan metaloftalosiyanin tetrasülfonat katalizörler içinde homojen [FePcTS], üç fenolün (DTBP, TCP ve TMP) oksidasyonunda en yüksek katalitik aktiviteyi gösteren katalizör olmuştur. Bu katalizörün kullanıldığı ve katalizör:substrat mol oranının 1:100-400 arasında değiştiği reaksiyonlarda genellikle birkaç dakikada çok yüksek yüzdede fenol dönüşümleri gerçekleşmiştir. Benzer koşullarda homojen [CoPcTS] katalizörü ile yüksek yüzdede fenol dönüşümleri genellikle birkaç saatte gerçekleştirebilmiş iken homojen [CuPcTS] katalizörü bu oksidasyonlarda çok düşük katalitik aktivite göstermiştir. Homojen [FePcTS], heterojen katalizör olarak hazırlanıp DTBP oksidasyonunda kullanıldığı zaman bu katalizörün homojen [FePcTS]'ye göre oldukça düşük katalitik aktiviteye sahip olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, oxidation of some phenols catalyzed by iron-phthalocyanine tetrasulfonate ([FePcTS]), cobalt-phthalocyanine tetrasulfonate ([CoPcTS]) and copper-phthalocyanine tetrasulfonate ([CuPcTS]) has been investigated. 2,6-Ditert- butylphenol (DTBP) and 2,4,6-trichlorophenol (TCP) were oxidized by tertbutylhydroperoxide (ButOOH) and 2,3,6-trimethylphenol was oxidized by ButOOH and oxone (potassium peroxymonosulfate) in the presence of the homogeneous [FePcTS], [CoPcTS] and [CuPcTS] catalysts. In addition [FePcTS] bound to Amberlite-IRA 900 resin was used as heterogeneous catalyst in the oxidation of DTBP by ButOOH. The reactions were carried out in %10-20 of water in methanol solutions by volume at room temperature and the effects of the concentration of substrate, catalyst and oxidant on the outcome of the reaction were investigated. The product compositions of the reaction mixtures were identified using GC-MS and 1H NMR spectra and the amounts of the products were quantitatively determined using GC chromatograms. Homogeneous [FePcTS] was found to be the most effective catalyst in the oxidation of the phenols (DTBP, TCP and TMP) among the catalysts. When the catalyst:substrate mol ratio was kept in the range of 1:100-400 in the catalysis by homogeneous [FePcTS], high phenol conversions were achieved in a few minutes. Under similar conditions, high phenol conversions in the presence of homogeneous [CoPcTS] were obtained in a few hours whereas homogeneous [CuPcTS] showed very low catalytic activity toward the phenols. When heterogeneous catalyst of [FePcTS] was employed as the catalyst in the oxidation of DTBP, its catalytic activity was much lower than that of homogeneous [FePcTS]. Keyword: Oxidation, Metallophthalocyanine tetrasulfonate, Catalyst, 2,6-Di-tertbutylphenol, 2,4,6-Trichlorophenol, 2,3,6-Trimethylphenol